Pentru ce perioadă asigură imunitate vaccinul de la Moderna. Toată lumea îl va prefera

Pentru ce perioadă asigură imunitate vaccinul de la Moderna. Toată lumea îl va prefera
Ce imunitate asigură vaccinul Moderna

Reprezentanții companiei farmaceutice Moderna au dezvăluit pentru ce perioadă vaccinul produs de ei oferă imunitate împotriva noului coronavirus. Vestea bucură întreaga omenire, dar în același timp rămân nedumeriri cu privire la diferențele între cele două vaccinuri prezente în acest moment pe piață.

Ce alte beneficii oferă vaccinul Moderna

Potrivit companiei Moderna, vaccinul asigură imunitate împotriva noului coronavirus pentru cel puțin un an, relatează Reuters. De asemenea, datorită tehnologiei ARN mesager, producătorii asigură că acest vaccin oferă imunitate și impotriva noilor mutații, mult mai contagioase și posibil, mai agresive.

Potrivit acestei tehnologii, sistemul imunitar este stimulat să creeze anticorpi care să lupte cu virusul. Astfel, în momentul în care persoana vaccinată va intra în contact cu virusul real, anticorpii formați vor fi pregătiți să apere organismul de virusul ucigaș.

“ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, au explicat specialiștii, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, prima tranșă de vaccinuri Moderna urmează să ajungă în România pe data de 13.01.2021, adică miercuri. Pe teritoriul țării noastre vor ajunge în primă fază 14.000 de doze din cele 400.000 care urmează a fi primite în perioada următoare.

Reprezentanții Moderna au dezvăluit în cursul zilei de lunii numărul de doze estimat pentru anul 2021. Acesta poate ajunge până la un milliard de vaccinuri, având vânzări de 11,7 miliarde de dolari.

„Suntem pe drumul cel bun pentru a livra cel puțin 600 de milioane de doze”, a transmis directorul executiv al companiei, Stephane Bancel.

Ce vaccinuri vor primi românii în perioada următoare

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat pentru Digi24 că ambele vaccinuri, atât cel produs de Pfizer, cât și cel de Moderna, sunt eficiente și garantează imunitate împotriva noului coronavirus. În schimb, medicul s-a arătat reținut cu privire la disponibilitatea serului produs de Moderna, menționând faptul că nu se știe dacă va exista pe întreg teritoriul României.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a transmis că fiecare cetățean va primi un anumit vaccine în funcție de nevoile pe care le are și de ce vor decide cadrele medicale competente.

„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani.

Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin.

Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI