O alimentație sănătoasă începe cu o selectare atentă a produselor pe care le vedem la raft. Etichetele sunt primul nivel de identitate a unui aliment, care trebuie să releve consumatorilor detalii în privința ingredientelor pe care un produs le conține, a calității nutritive, a aportului energetic adus și condițiile de păstrare și valabilitate. Pare simplu, dar aparențele pot fi mereu alunecoase. Există posibilitatea să fii păcălit și așa. Cum eviți practicile înșelătoare peste care poți da la cumpărături?
”Bio”, ”fără gluten”, ”produs natural”, ”produs tradițional” – toate aceste titluri parcă țipă la noi și ne fac să ne îndreptăm spre ele cu rapiditate. Tentația e mare, în special pentru faptul că producătorii sunt adevărați maeștri ai diversiunii. Drept urmare, este foarte important să citiți fiecare etichetă, mai ales partea din spate a ambalajului. De cum ai călcat în supermarket trebuie să cunoști acest truc: multe etichete pot fi confuze, făcând dificilă diferențierea informațiilor importante de cele mai puțin importante. Cele mai importante se află de fiecare dată pe spatele ambalajului.
O altă specialitate a precupeților este operațiunea de minimalizare. Mai exact, pe etichetă sunt furnizate diferite informații – calorii, carbohidrați, zahăr, sare – dar numai pentru o singură porție, ceea ce face produsul atractiv, pentru că cifrele sunt mici. Îți vine să cumperi o pungă de chipsuri pe care este trecut numărul de 367 de kcal, dar nu ai mai avea același imbold dacă ai vedea un număr interminabil.
„În lucru pe care trebuie să-l avem la noi atunci când plecăm la cumpărături este o listă, pe care să trecem tot ceea ce avem nevoie, pentru a nu ne trezi la supermarket în fața rafturilor că nu știm în ce direcție să o luăm. Când ajungem acolo, cel mai important lucru este să citim etichetele”, a spus Andreea-Carmen Radu, consilier în educație alimentară, într-un interviu pentru ”Prietenii de la 11”, de la Antena 1.
„Alimentele pe care noi le avem acum la dispoziție sunt foarte multe, însă de multe ori sunt și foarte procesate, iar asta înseamnă aditivi adăugați. Mai ales produsele pentru copii sunt foarte bine făurite pentru a manipula. Pe lângă ambalajul strălucitor și colorat, au și mențiuni de genul ”este sănătos” sau ”conține fructe”, și atunci părintele normal că va cumpăra”, a completat specialistul.