Deși în plin lockdown, Marea Britanie anunță continuarea de zboruri de deportare, în ciuda noului blocaj și creșterii ratei de infectări cu coronavirus. Până la 60 de persoane vor fi deportate săptămâna viitoare, în ciuda sfaturilor guvernului privind noile restricții.
Presa din Marea Britanie relatează despre decizia guvernului britanic de deportare a unui număr de 60 de persoane, în ciuda restricțiilor și a lockdown-ului generalizat. Autoritățile britanice au anunțat continuarea cu zborurile charter, în pofida noului blocaj și a nivelurilor crescânde de infecții cu coronavirus.
Militanții de dreapta, spune The Independent, arată „dispreț” atât pentru deportați, cât și pentru publicul larg. Autoritățile britanice au anunțat două zboruri charter, către România și Polonia. Cele două zboruri, cu câte 30 de persoane recidiviste, urmează să plece din Marea Britanie săptămâna viitoare.
Conform informațiilor, cele 30 de persoane de origine română, sunt români condamnaţi şi închişi până acum în Marea Britanie, pentru mai multe încălcări ale legilor britanice. Printre aceștia se numără criminali, tâlhari, traficanți, majoritatea certați cu legea.
Boris Johnson a anunțat luni noi măsuri mai stricte pentru coronavirus, într-un efort de a încetini răspândirea noii variante mai transmisibile a virusului, spunând că „toată lumea ar trebui să rămână acasă și să părăsească casa doar acolo unde este absolut necesar”.
Două zboruri de deportare, fiecare transportând câte 30 de persoane, urmează să părăsească Marea Britanie săptămâna viitoare. Un zbor charter va fi spre România miercuri, și cel de-al doilea spre Polonia joi.
Ministerul de Interne din Marea Britanie a declarat că va „continua să desfășoare operațiuni cu măsuri adecvate în vigoare”. Zborurile către Polonia din Regatul Unit sunt în prezent interzise, iar guvernul polonez nu a confirmat dacă va accepta zborul charter. Interdicția de călătorie în România a fost ridicată luni.
Ministerul de Interne a declarat că „zboruri adecvate” vor fi puse în aplicare pentru a preveni răspândirea Covid-19, fiind necesar ca toți angajații de escortă să poarte măști și toți deportații trebuie să aibă temperatura luată la ieșirea din centrele de detenție înainte de urcare în avioane. Testele sunt făcute înainte de zboruri numai dacă sunt o cerință a țării de destinație, a spus Ministerul de Interne.
Decizia de a continua zborurile de deportare contrazice o declarație a ONU de anul trecut, care avertiza că deportările forțate ar putea „intensifica riscurile grave pentru sănătatea publică pentru toată lumea”, atât în comunitățile gazdă, cât și în cele de origine, precum și să pună „o presiune suplimentară” asupra țărilor de origine.
Organizația a avertizat Marea Britanie că deportații ar putea risca să se confrunte cu „dificultăți financiare extreme”. OMS a mai declarat că există riscul de a recidiva în țara de origine. Justificarea acestor declarații fiind nivelul deja ridicate de șomaj ca urmare a pandemiei.
Aceste avertizări vin după ce Ministerul de Interne a fost forțat să anuleze o serie de deportări luna trecută. La acel moment centrul de deportarea Brook House a fost considerat un „centru de focar Covid”.