Consumul excesiv de alcool este o problemă națională. România ocupă o poziție fruntașă privind acest aspect, la nivel european. Alcoolicii se tratează foarte greu și, de cele mai multe ori, nu mai scapă de acest viciu. Pe de altă parte, un pahar cu vin la masă nu face niciun rău, spun specialiștii. Însă, printre cei care nu au ca viciu licoarea lui Bacchus, ci doar savurează băutura, se numără și unii care observă, după consum, câteva urmări. Semnele care îți arată că suferi de alergie sau de intoleranță la alcool.
Experții spun că alergia la alcool este o afecțiune întâlnită rar, dar care ar fi bine de luat în considerare. La fel și intoleranța la această băutură, care, în schimb, este frecventă. Cea din urmă afecțiune apare atunci când organismul identifică o substanță periculoasă în băutură sau într-una din componentele sale, declanșând o reacție alergică, timp în care se produc anticorpi numiți imunoglobulină.
În cazul alergiei, cauza este reacția organismului la un alergen, adică la alcool sau unul dintre ingredientele conținute de această licoare. Corpul reacționează în urma ingerării unuia dintre următoarele: grâu, orz, secară, hamei, drojdie sau struguri.
Principalele semne că nu îți priește alcoolul sunt erupțiile cutanate. Roșeața se poate răspândi pe față, gât sau pe piept, iar zonele cu probleme pot fi calde la atingere. Te poți simți și amețit, cu stare de greață, ori poți avea un sentiment de disconfort puternic. De cele mai multe dăți, nu alergia este responsabilă pentru starea de rău resimțită în urma consumului de alcool, spun experții. Este vorba, de fapt, despre intoleranța la alcool, când sistemul digestiv nu reușește să proceseze corect alcoolul.
„Excesul de alcool, aparent o situație foarte simplă, este, de fapt, o situație extrem de complexă. Trebuie să vorbim despre faptul că, acceptabil, este considerat 20 de grame de alcool pur pe zi, lucru foarte greu de cuantificat. Dacă aceste 20 de grame se regăsesc într-o doză de 330 ml de bere, aceeași 20 de grame se regăsesc într-un shot de whisky, ceea ce înseamnă că excesul de alcool este mai mult decât 330 ml de bere sau un pahar de vin ori un shot de tărie pe zi. Chiar dacă lucrurile sunt clarificate în direcția asta, asta ar însemna un consum regulat, constant, ceea ce nu se întâmplă tot timpul.
Uneori, consumul de alcool se concentrează în anumite perioade sau în anumite zile. De aceea ne place să evaluăm consumul de alcool pe săptămână, care se traduce într-o limită de 14 unități de alcool pe săptămână, adică două pahare pe zi, de 150 ml. Dar, dacă e să ingerezi 10 unități de alcool în decursul weekendului, asta înseamnă exces ”, a explicat doctor Horia Ștefănescu într-un interviu pentru ”Ziar Medical”.