Inamicul periculos al tuturor, în special al copiilor, este sedentarismul. Este, de altfel, și una dintre cauzele mortalității. Dacă am socoti numai orele petrecute pe scaunul de la serviciu sau în mașină, am începe să înțelegem la ce ne expunem zilnic organismul. Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu faci mișcare.
Mulți dintre noi se confruntă cu probleme cauzate de sedentarism: de la dureri în zona gâtului, a cefei și a spatelui până la îmbătrânirea accentuată sau obezitate. Potrivit statisticilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, anual, aproape 3 milioane de decese au loc din cauza lipsei cronice de mișcare.
Lipsa acestei acțiuni ne afectează cel mai mult aparatul articular, cu repercusiuni cu caracter clar asupra ligamentelor, tendoanelor și oaselor, iar consecințele pot fi ireversibile. Durerile sunt semnale că aceste articulații au fost afectate de lipsa de mișcare, de kilogramele în plus sau, dimpotrivă, de efortul fizic extenuant.
„În cadrul afecțiunilor articulare, această durere poate fi de la o simplă neplăcere până la o durere importantă. Pacienții care au gonartroze ajung să nu se odihnească noaptea. Un factor important este informația genetică pe care o primește individul. O alta ar fi suprasolicitarea anormală a articulațiilor și inclusiv a cartilajului articular. Mai sunt și pacienții așa-ziși sedentari, care nu practică sport, iar atunci când încep să facă, pot determina dureri articulare. Mai sunt și pacienții pentru care această afecțiune a debutat”, a spus Nicolae Gheorghiu, medic primar ortopedie-traumatologie, într-un interviu pentru Antena 3.
Alimentația nesănătoasă, lipsa de odihnă, dezhidratarea – sunt alți trei mari inamici ai sănătății articulațiilor. „În orice tratament al afecțiunilor de acest gen, trebuie intervenit pe câteva efecte fiziopatologice. În primul rând, trebuie să suplimentăm substanțele care se pierd în procesul artrozic”, a completat medicul.
O combinație de colagen hidrolizat de tip II, acid hialuronic, extract uscat de rodie și vitamina C și-a dovedit eficiența asupra combaterii afecțiunilor articulare, arată un studiu făcut de specialiștii unui reputat institut de cercetare din Spania.
„Colagenul, care este absorbit și ajunge acolo unde îi este locul de acțiunii, în mod cert, dovedit, stimulează sinteza de colagen endogen. Acidul hialuronic ajută mult la buna funcționare a articulațiilor”, a explicat Alin Popescu, medic primar Medicină Sportivă.