Mai e o zi până la Crăciun, iar când toate pregătirile vor fi gata, poți ”savura”, în sfârșit, liniștea. Dar după atâta agitație, parcă liniștea e sufocantă, astfel că, până ce sosesc invitații, te poți cufunda în canapea urmărind un film de sezon. Ai mai jos 10 pelicule potrivite pentru sărbătorile de iarnă.
Una dintre cele mai mari dileme ale umanității îl are în centru pe Bruce Willis. Și anume: Este Greu de ucis un film de Crăciun sau nu? În afară de faptul că acțiunea se petrece în jurul Crăciunului și aproape în fiecare secvență apare câte un brad decorat, filmului, ai putea spune că îi lipsește puțin spiritul Crăciunului. Dar cu toate astea, replica asta: (o să inserez replica aici) îl plasează pe un bine meritat loc 10 în topul nostru.
Filmul, în regia lui Jon Favreau, începe cu o neînțelegere petrecută de Crăciun cu mult timp în urmă. Pe măsură ce Moș Crăciun își făcea turul, un copil orfan se furișează în sacul său și ajunge la Polul Nord. Acolo, Tatăl Elf îl ia în custodia sa și îl crește ca pe un elf adevărat, deși el este mult mai înalt decât restul elfilor. Înaintea unui Crăciun, Elful cu chip de om interpretat de Will Ferrell, se hotărăște să meargă la New York pentru a-și întâlni tatăl adevărat.
Îl știi. Sigur îl ai printre prieteni. E omul ăla care urăște Crăciunul și-ți vorbește neîncetat despre cum e o sărbătoare capitalistă inventată de Coca-Cola. Grinch e întruchiparea omului depresiv care nu mai poate vedea fericirea în lucrurile simple. În filmul regizat de Ron Howard, Grinch-ul interpretat de Jim Carrey ajunge, într-un final, să găsească sprititul sărbătorilor.
Este unul dintre cele mai bune musical-uri care au ieșit de la Hollywood în anii 50. Iscusința regizorală a lui Michael Curtiz oferă un amestec bine închegat între muzică și dramă, iar punctul culminant te va lăsa cu câteva lacrimi pe obraz. Crăciun Alb este un film clasic din epoca de aur a filmelor american care cu siguranța te va introduce într-o atmosferă de sărbătoare.
Filmele pot crea lumi complet noi, iar aceasta este unul dintre cele mai stranii. Adesea, regizorii tind să mergă pe realism, să-ți arate lumi pe care le poți recunoaște ușor. Una dintre numeroasele atracții din Coșmarul dinaintea Crăciunului al lui Tim Burton este că nu există un singur peisaj recognoscibil pe tot parcursul filmului.Totul pare fantezist și bântuitor. Chiar și Moș Crăciun ar fi greu de recunoscut fără uniforma lui alb-roșie.
Un bătrânel simpatic care pretinde că este Moș Crăciun este considerat nebun, iar un tânăr avocat decide să-l apere argumentând în instanță că el este adevăratul Moș Crăciun. Mesajul acestui film nu ține de sensul real al Crăciunului și nici de mercantilisimul care a umbrit sărbătoarea de ani de zile. Mesajul filmului este acela de a face miracolele, credința și fantezia să joace un rol important în viața noastră. Fără ele nu am avea nicio bază pentru speranțele și visele noastre.
Un film nu tocmai potrivit de văzut în preajma copiilor în seara de Crăciun. Filmul ne arată povestea unui patron de televiziune egoist și cinic care este bântuit de cele trei spirite ale Crăciunului care îi țin lecții de moralitate, în speranța că acesta se va schimba în ultima clipa și va aprecia mai mult ce are.
Clark Griswold, personajul interpretat de Chevy Chase, a devenit o emblemă pentru tot ce este mai drăguț, dar ineficient în soțul perfect gândit de cei de la Hollywood. Ceea ce își dorește Clark pentru familia sa de sărbători este ca aceștia să se simtă bine. Însă reușește să livreze doar haos. Soția lui este recunoscătoare, dar cei doi copii ai săi sunt obosiți de planurile sale și și-au pierdut orice încredere în capacitatea sa de a-și îndeplini promisiunile.
Nu putea lipsi de pe podium cel mai iubit film de Crăciun. PROTV a făcut din acest film o tradiție locală (la mare concurență cu relevionul lui Dan Negru), dându-l de mai multe ori în fiecare Crăciun.
Singur acasă este un film nemuritor pe care-l poți revedea fără să te plictișeti și care nu are nevoie de prea multe prezentări.
Înainte de locul întâi, iată alte filme pe care le-ai putea vedea de Crăciun:
Regizorul, Frank Capra, nu a intenționat niciodată ca filmul să intre în categoria filmelor de sărbători. Acesta a fost primul film pe care l-a făcut după ce s-a întors din cel de-al doilea război mondial și a vrut să fie special: o sărbătoare a viselor cetățenilor obișnuiți ai Americii, care au încercat tot ce au putut pentru a face lucrurile corect.