O eclipsă de Soare sau, mai precis, o oculație solară se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Însă, cu toate că fenomenul merită privit fără să clipești, de subliniat este și faptul că eclipsele de soare, parțiale sau totale, au efecte asupra psihicului uman și asupra stării de sănătate.
Eclipsele totale sau parțiale au efecte asupra organismului nostru, iar cele totale sunt mai puternice comparativ cu cele date de eclipsele parțiale. Despre gravitatea problemei a vorbit psihologul Hanibal Dumitrascu și psihoterapeutul Cristian Andrei, pentru mediafax.ro. Specialiștii au explicat că dincolo de efectele de natură geofizică, ce apar fără îndoială și duc la modificări ale homeostazei echilibrului, circulația sangvină, hipertensiune arterială și posibile atacuri de panică, în cazul în care se discută despre o eclipsă parțială, problemele sunt din start mult mai reduse.
De ce eclipsa ne ”atinge” atât de tare? „Forţa sau puterea de reprezentare colectivă pe care o au oamenii în legătură cu un asemenea eveniment poate să genereze sau să determine stările de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degrabă a modalităţii colective de reprezentare şi al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult decât efectul propriu-zis asupra organismului uman”, a explicat Hanibal Dumitrașcu.
De asemenea, psihologul a admis că, pentru a diminua efectele eclipsei parțiale de Soare, oamenii ar trebui să creadă mai puțin în reprezentările colective potrivit cărora ”eclipsa aduce cu ea războaie, cutremure, calamități de tip natural. Specialistul afirmă că este doar o poveste, o mitologie și nu are de cele mai multe ori legătură cu realitatea, ci doar, poate, cu coincidențele.