Românii adoră preparatele tradiționale, mai ales în preajma sărbătorilor. Acestea nu lipsesc de pe mesele din sezonul rece. Multe dintre gospodine nu se mai înghesuie să le prepare în casă, ci să le cumpere de la diferiți furnizori cunoscuți sau să le ia de la rudele de la țară. Cât e de ușor să faci în casă astfel de preparate? Ingrediente și mod de preparare.
Mulți oameni preferă să ia gata făcute câteva din preparatele pe care le așează pe platoul prim care deschide masa de sărbători. Unii apelează la rudele de la țară sau la diverși furnizori pe care-i știu.
Cu toate astea, masa de anul acesta nu va mai fi atât de lungă și plină ca în alți ani din cauza limitărilor impuse în contextul pandemic, prilej numai bun să încerci rețete noi și să îți permiți să dai mai mult timp preparării unor elemente din farfurie. Deși mulți cred că e extrem de dificil să faci tobă în casă, în realitate nu este atât de greu, iar secretul este să cureți foarte bine stomacul.
Ingrediente
– 2 urechi de porc
– 2 rinichi de porc
– o limbă de porc
– un bucată de muşchi de porc
– o inimă de porc
– un stomac de porc
– 250 de grame de slănină cu carne
– o jumătate de kilogram de pulpă de porc
– 4 căţei de usturoi
– sare
– piper măcinat
– piper boabe
– foi de dafin
Mod de preparare:
Curăță stomacul cu sare grunjoasă, spală tot foarte bine și lasă-l în oțet preț de o oră alături de ceapă tăiată felii. Aceasta va neutraliza mirosul. Scoate apoi stomacul și clătește-l bine. Pune la fiert organele precum: urechile, rinichii, limba, inima, muşchiul, slănina şi pulpa de porc, condimentează cu boabe de piper, sare și foi de dafin, ulterior toacă limba și pielița albă în cuburi medii.
Amestecă totul cu usturoi pisat, sare, piper măcinat și zeama în care au fiert. Umple stomacul cu compoziția obținută și coase deschizătura. Introdu totul într-o bucată de dres și cuprinde-o la capete. Pune la fiert în zeama în care au dat în clocot organele preț de 30 de minute, iar în timpul ăsta îți este sugerat să o înțepi din când în când. Scote toba și așează-o într-un lighean. Pune deasupra tobei un fund de lemn peste care pui o greutate și lasă-o la răcit cel puțin până a doua zi.