15 dec. 2020 | 09:17

Specialiștii rup tăcerea. De ce unele persoane se infectează cu COVID-19, iar membrii familiei rămân sănătoși

Sănătate
Specialiștii rup tăcerea. De ce unele persoane se infectează cu COVID-19, iar membrii familiei rămân sănătoși
Pacient bolnav de covid-19, îngrijit de sotia sa Sursă poză: utphysicians.com

Pandemia de COVID-19 a pus stăpânire pe întreg mapamondul, iar medicii și cercetătorii depun eforturi uriașe pentru a descoperi cât mai multe informații care ar putea ajuta la nimicirea virusului nemilos. În ultima perioadă, tot mai multe întrebări, legate de modul în care acționează noul coronavirus, stau pe buzele tuturor. În cele ce urmează veți afla ce părere au specialiștii despre fenomenele diverse cauzate de COVID-19.

De ce se îmbolnăvesc doar anumite persoane

Autoritățile și medicii avertizează populația cu privire la modul de transmitere comunitar, care are loc într-o perioadă extrem de scurtă și foarte rapid. Multă lume se teme să nu contacteze virusul de la persoane infectate sau de pe orice alt obiect folosit de pacienții bolnavi.

Cu toate acestea, există semne mari de întrebare cu privire la infectarea sau neinfectarea între membrii familiei. Cu cât s-au îmbolnăvit mai multe persoane, acestea au putut să împărtășească experiența lor cu medicii și apropiații. Nu sunt puțini cei care au dezvăluit că doar unul sau doi membrii ai familiei s-au infectat, deși au locuit împreună cu restul, ba chiar, nu s-au ferit.

După asemenea experiențe, mulți cetățeni  se întreabă care este explicația pentru acest fenomen și în special, dacă este adevărat că doar anumite persoane se îmbolnăvesc.

Care sunt principalele cauze de infectare cu COVID-19

Mai mulți medici specialiști au explicat care sunt posibilele ipoteze ale acestui fenomen des întâlnit în familii. După cum bine știe multă lume, un prim criteriu de infectare este acela al vârstei și al sistemului imunitar scăzut.

Majoritatea persoanelor în vârstă au și cormobidități, drept urmare, sunt predispuse la complicații. Din aceeași categorie fac parte și cei care suferă de afecțiuni precum diabetul, cancerul ori probleme cardiovasculare, care, bineînțeles, pot contacta virusul mai ușor și cu efecte grave.

Medicul Brândușa Petruțescu, imunolog SUUB, a declarat pentru stirileprotv.ro că, din această categorie de factori de risc se regăsesc și persoanele care prezintă un număr mai mic de receptori, strâns legați de imunitatea organismului.

Potrivit acesteia, bărbații și tinerii sub 18 ani se pot îmbolnăvi, de asemenea, mai ușor.

”Există niște receptori care sunt implicați în pătrunderea virusului în organism. Unele persoane au mai mulți, altele mai puțini. Ce e clar dovedit, copiii și persoanele până în 18 ani au un număr mai mic de receptori. Iarăși sexul influențează densitatea acestor receptori: se pare că persoanele de sex masculin sunt mai susceptbile la această infecție”.

Ce rol joacă imunitatea fiecărei persoane

Un alt factor extrem de important în contactarea sau nu a virusului este imunitatea fiecărui organism. În funcție de gradul de imunitate de care dispui, organismul tău va fi capabil sau nu să lupte îpotriva infecției.

În multe situații întâlnite de medici până acum, persoanele cu imunitate puternică au luptat cu boala mult mai rapid, dezvoltând o formă ușoară.

Pe de altă parte, la fel de importantă este și imunitatea pe care o dezvolți după ce ai contactat virusul, protejându-te împotriva altei posibile infecții de același fel. Specialiștii afirmă că imunitatea unei persoane mai poate fi influențată și de grupa de sânge, astfel că cei cu AB 4 au șanse mai mari să se îmbolnăvească.

”Imunitatea naturală este valabilă pentru orice boală și ține de acei anticorpi nespecifici care, de fapt, luptă în primă fază împotriva oricărui atac asupra organismului. În a doua fază apar anticorpii specifici, cei care sunt special dezvoltați de organism pe tipul de virus sau germene care provoacă atacul”, a declarat Valentin Boldea, medic de familie, potrivit stirileprotv.ro.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Poți rămâne fără bani pe card. Alertă pentru clienții BRD, BCR și BT
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro