Explozia cazurilor de COVID-19 ne sperie pe toți, însă medicii și autoritățile se tem pentru un posibil colaps al sistemului medical. Spitalele sunt arhipline, iar pacienții nou infectați, care vor avea nevoie de internare, nu vor mai avea loc în spital. Raed Arafat a vorbit luni seară despre modul în care românii trebuie să sărbătorească sărbătorile de iarnă, pentru a trece cu bine de această perioadă.
În repetate rânduri, șeful DSU, Raed Arafat, a atras atenția cu privire la modul în care vom petrece sărbătorile în această iarnă greu încercată. Pe lângă faptul că este nevoie de multă reținere și adunări foarte restrânse, mai trebuie să fim și foarte precauți.
Secterarul de stat în MAI a explicat ieri, în cadrul emisiunii „Punctul de Întâlnire”, de la Antena3, că nu trebuie să existe petreceri mari în acest an, nici de Crăciun, dar nici de Revelion. Din punctul său de vedere, petrecerile discrete, așa cum le pot numi unii, ajung să strângă mai mulți oameni față de care putem lăsa garda jos și ne putem îmbolnăvi rapid.
Raed Arafat avertizează cetățenii că vor fi controlați de către autorități, iar acolo unde va fi nevoie, oamenii legii vor lua măsuri stricte, intrând chiar în locuințe.
„Cât mai puțin contact, cât mai puţină mobilitate şi portul măştii (sunt recomandate în această perioadă) Am văzut invitaţii la petrecerii: ‘Veniţi că va fi petrecere discretă şi nu va vedea nimeni’. Nu există aşa ceva! În secunda în care aceste petreceri se organizează şi se află de ele, eu sunt convins că vor interveni şi vor lua măsurile cele mai serioase împotriva celor care le organizazază colegii mei de la ordine publică.
E un risc major în aceste zile să organizăm petreceri şi dansuri în timpul sărbătorilor. Mai degrabă, să facem sărbători mai restrânse anul acesta şi să putem să ne bucurăm mai bine de ele anul viitor”, a spus Raed Arafat, potrivit Antena3.
Raed Arafat a abordat luni seară și problema carantinării unei localități și modul în care se obține scăderea ratei de infectare. Potrivit șefului DSU, o perioadă de doar 14 zile este insuficientă pentru rezultate semnificative. Astfel că, majoritatea localităților carantinate între 21 și 29 de zile au avut rezultate satisfăcătoare.
Raed Arafat a profitat de ocazie pentru a le mulțumi cetățenilor care au respectat carantina și regulile impuse de autorități.
„S-a văzut că 14 zile nu sunt suficiente (pentru o reducere a ratei de infectare care să facă posibilă ieşirea din carantină a unei localităţi, n.r.). Au fost necesare între 21 şi 29 de zile (…) Acest lucru nu putea avea loc decât cu sprijinul populaţiei.
Vreau să mulţumesc celor care au participat cu noi în acest efort (…) Sibiu a intrat în carantină pe 16 noiembrie cu 13,43 la mie şi a ieşit în 13 decembrie, cu 4,86 la mie. La Zalău, s-a intrat cu 9,96 şi s-a ieşit cu 3,52. Similar, la Bistriţa, la Baia Mare”, a menţionat Raed Arafat.