Potrivit unei legi date de Parlament în acest an, alocațiile copiilor ar fi trebuit dublate. A urmat respingerea ordonanței de urgență, pentru că Guvernul României a venit cu o altă ordonanță care stabilea o majorare în etape. Așadar, alocațiile vor fi modificate din ianuarie, dar nu cu cât era pevăzut inițial.
Alocațiile copiilor ar fi trebuit dublate în acest an, încă din luna februarie. Întrucât Guvernul a venit cu o ordonanță care stabilește majorarea în etape a acestora, până se ajunge la dublarea lor, în anul 2022, acest lucru nu se va mai întâmpla. Dublarea în cinci etape a alocațiilor e prevăzută în OUG 123/2020, document apărut în luna august. Cu toate că mărirea are loc în ianuarie, plata sumei majorate se va face în februarie 2021.
Alocațiile vor trebui să ajungă la 427 de lei, în cazul micuților de până la doi ani sau a celor cu handicap (vârstă cuprinsă între trei și 18 ani) și de 214 lei, în cazul celor cu vârsta între doi și 18 ani, inclusiv cei care au împlinit 18 ani, dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile. Acum, alocațiile au valoarea de 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani, sau trei în cazul celor cu handicap, și 185 de lei pentru micuții care au o vârstă de până la 18 ani, potrivit avocatnet.ro.
„Următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022”, promite Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
„Practic, alocația dublată va fi la data de 1 iulie 2022. Am văzut prognozele și putem avea resursele în ritmul de creștere a alocațiilor”, Ludovic Orban.
Reprezentanții asociațiilor care luptă pentru drepturile părinților și ale copiilor se declară dezamăgiți de hotărârea autorităților: „Este un praf aruncat în ochii părinților pentru că această creștere de 20% nu respectă legea”, Eugen Ilea, preşedintele organizaţiei din Bucureşti a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
„Să vină Ordonanța, s-o dea, să-și asume ceva odată! Nu-și asumă absolut nimic acest Guvern”, Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD.
„Ne găsim într-o situație foarte complicată. Ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. De la dorință sinceră la putință e o cale mai lungă. Veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ”, Klaus Iohannis, președintele României.