Arheologii germani și kurzi au descoperit în urma secetei, în Kurdistanul irakian, un palat vechi de 3.400 de ani, potrivit anunțului făcut de Universitatea din Tübingen, Germania. Clădirea se întinde pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați și a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor poziționat în nordul Siriei și sud-estul Anatoniei.
După ce monumentul a fost descoperit în toamna anului precedent, arheologii au avut la dispoziție numai trei săptămâni pentru a examina clădirea în întregime, înainte ca nivelul apei din rezervor să crească considerabil din nou. Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen, a declarat că s-a mobilizat, alături de alți specialiști, pentru a săpa cât de repede s-a putut.
Arheologii au descris astfel palatul: pereții din cărămidă de lut, de doi metri înălțime, pe care aveau atașați picturi murale în culori spectaculoase de roșu și albastru. Despre picturi, Puljiz a explicat că sunt rarisime. De asemenea, în clădire au fost găsite și zece texte cu scriere cuneiformă, iar unul dintre ele arată că palatul a fost, la un moment dat, parte din vechiul oraș Zachiku.
Regatul Mitanni, cel al dinastiei indo-iraniene, ce conducea Tara Hurienilor, a fost localizat în partea superioară a bazinului Tigru-Eufrat. Dinastia Mitanni a domnit peste regiunea de nord Tigru-Eufrat, între anii 1.400 î. Hr și 1.275 î.Hr. Chiar dacă regii Mitanni erau indo-iranieni, oamenii au ales să folosească limba localnicilor care, la acea vreme, nu era una indo-iraniană. Pentru o scurtă perioadă, regatul a controlat părți din nordul Asiriei, unde erau incluse și Ninive și Ashur. După jumătatea secolului al XIV-lea î.Hr., Mitanni a fost afectat de intrigi de palat și criză dinastică.