Aluatul de cozonac trebuie să fie frământat foarte bine și toate ingredientele trebuie să fie calde atunci când sunt folosite. În afară de asta, mai sunt și alte trucuri care trebuie respectate pentru un cozonac pufos și bine crescut.
Pentru ca cozonacul să-ți iasă perfect, trebuie să eviți să faci următoarele greșeli.
Făina trebuie să fie uscată, caldă și să se cearnă 2-3 zile la rând, dar și să fie ținută la căldură înainte de a fi frământată.
Ingredientele care se folosesc trebuie să fie la temperatura camerei, iaar aluatul trebuie să fie cald când îl băgăm la cuptor.
Dacă se pune prea multă drojdie în aluat, cozonacul se va zdrobi și va mirosi a acru.
Aluatul pentru cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie să fie frământat de trei ori, cu pauze de 30 de minute. Prima frământare trebuie să dureze 40-50 de minute, iar următoarele 5-10 minute. După fiecare frământare, trebuie să trântești ușor aluatul într-un vas sau pe masă de 20 de ori.
Aluatul frământat bine trebuie ținut la cald, altminteri, el va crește greu, procesul de dospire putând dura până la 12 ore.
Aluatul se lasă la dospit, la temperatura camerei, suficient timp cât să-și mărească volumul. Asta poate să dureze de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de cât de energic frămânți aluatul, dar și de temperatura camerei.
Dacă se exagereză cu uleiul, untul, untura din rețetă, aluatul nu va crește. În cazul zahărului: nu trebuie să pui mai mult decât scrie în rețetă.
A nu se exagera cu umplutura, pentru că aluatul va avea de suferit. Aluatul împletit cu umplutură trebuie lăsat încă 30 de minute la dospit, în tava în care se va coace, tot la temperatura camerei.
Cozonacul trebuie să fie copt la temperatură mică spre medie. În total, cozonacul nu trebuie să stea mai mult de 60 de minute la cuptor.
Nu trebuie să deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru că așa va scădea temperatura în interior, lucru care va afecta textura aluatului. Poftă bună!