09 dec. 2020 | 14:56

Categoria de români care va fi vaccinată gratuit anti-covid-19. Cine e pe listă, după armată și poliție

Sănătate
Categoria de români care va fi vaccinată gratuit anti-covid-19. Cine e pe listă, după armată și poliție
Profesorii vor fi vaccinați în etapa a II-a

Nu există încă un vaccin viabil pe piață, în afară de cel de la Pfizer. Guvernul României a generat deja STRATEGIA DE VACCINARE ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN ROMÂNIA. Este un docment oficial publicat de autorități, din care aflăm care vor fi planurile de vaccinare la nivel național.

Planul guvernanților pe marginea unui vaccin care nu există

Conform documentului, prin această strategie se dorește stabilirea unei viziuni, și a unor principii și moduri de acțiune pentru administrarea în România a vaccinurilor autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului.

”Prezenta strategie are la bază atât analiza situației de la nivel național și european a răspândirii SARS COV 2. Dar și analiza situației cazurilor grave și respectiv a mortalității generate de COVID-19.

Prin această strategie, România își propune să asigure accesul la vaccinarea împotriva COVID-19 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS COV 2și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării.”, se spune în document.

În prima fază a acestei strategii, vor exista anumite categorii primordiale ce vor avea acces la vaccinul anti-covid, după cum urmează:

  • Personalul din domeniul sănătății,
  • Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale,
  • Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2,
  • Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

 

Planurile de vaccinare, în trei etape

Dar nu se rezumă doar la acest aspect. Din document reiese că vor fi trei etape distincte, fiecare cu subcategoriile aferente. AStfel că, în prima etapă vor avea acces la vaccinul anti-covid, următoarele categorii:

Etapa I – planurile de vaccinare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

a) Personalul din spitale și unități ambulatorii, respectivpersonalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii;
b) Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
c) Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
d) Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
e) Personalul din serviciile stomatologice;
f) Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
g) Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
h) Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
i) Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
j) Personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;
k) Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
l) Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
m) Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

 Etapa a II-a – planurile de vaccinare pentru populația la risc

i. Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
ii. Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
b) Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
i. Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
ii. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
iii. Personalul din sectorul economic vital
iv. Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
v. Personalul poștal și din servicii de curierat;
vi. Personalul cultelor religioase;
vii. Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS COV 2 cum ar fi:reportaje în unități medicale;
viii. Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Etapa a III-a Populația generală

a) Populația adultă;
b) Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

 

Profesorii vor fi vaccinați în etapa a II-a

Așa cum se poate observa în lista anterioară, tot ceea ce înseamnă cadre didactice, din școli, universități, sau creșe și grădinițe, vor intra în etapa a II-a de vaccinare, dar nu înainte de cei din poliție, armată sau instituțiile oficiale ale statului. Planurile de vaccinare pentru această categorie socială este în cea de a doua fază generală de vaccnare.

”Catagrafierea populației se va face pe mai multe niveluri. Se va catagrafia personalul din domeniul sănătății, domeniul social și din serviciile esențiale din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă și/sau în centre de vaccinare.

Pentru fazele ulterioare din planurile de vaccinare, populația la risc și populația generală va fi catagrafiată la nivelul rețelei de medicină de familie și/sau al autorităților locale și prioritizată pentru vaccinare în funcție de riscurile de sănătate asociate și în funcție de exprimarea consimțământului.”, se mai spune în documentul oficial.