Se împlinește aproape un an de când pandemia de COVID-19 a pus stăpânire pe viețile tuturor, iar restricțiile tot mai dure în această bătălie anti-virus au ajuns să ne facă să uităm cum ne-am trăit viața până la debutul acestei boli mondiale. Deși ne sunt promise planuri și soluții mărețe, noul coronavirus pare atât de greu de învins, încât multe persoane au traversat unele dintre cele mai grele perioade din viața lor. Un psiholog cunoscut a venit cu câteva explicații menite să ne facă să înțelegem stările cu care ne confruntăm marea majoritate dintre noi.
Într-o perioadă neagră a vieții noastre, în care explozia cazurilor de COVID-19 pare să fie scăpată de sub control, iar sistemul medical este la pământ, oamenii feriți încă de virus încearcă să-și facă viața mai frumoasă sub acoperișul locuinței lor de câțiva metri pătrați. În paralel cu suferința oamenilor atinși de virusul nemilos, „victimele” sănătoase ale acestei pandemii recurg la orice gest care le-ar putea scăpa de depresie și anxietate.
Printre micile lucruri care îi pot face pe oameni să evadeze din izolarea de toți și toate, împodobirea bradului de Crăciun și decorarea casei cu tematică de iarnă s-a dovedit a se afla în topul preferințelor. Multe familii, în special cele cu copii, au ales să se bucure pentru mai mult timp de brad, ornamente, luminițe și chiar de muzica specifică de sărbători.
Psihologul Radu Leca a explicat în exclusivitate pentru DCNews din ce motiv oamenii se grăbesc să creeze spiritul Crăciunului cu trei săptămâni înainte. Acesta a vorbit despre sentimentul de eliberare și uitare pe care o activitate plăcută sufletului ți-l oferă.
“De fiecare dată când oamenii trec prin probleme, sau încearcă să rezolve probleme şi altfel decât în modul obişnuit, din punct de vedere comportamental simt nevoia unei evadări. Cu cât subiectul are mai multe griji, cu atât acesta va încerca să facă lucruri în mod special care îl relaxează şi îl ajută să fie mai aproape de ideea de fericire.
Împodobirea bradului are legătură cu sentimentele pe care le-am avut când eram copii, siguranţa pe care am simţit-o când eram copii, adolescenţi şi tineri adulţi. De asemenea, împodobirea bradului face referire la căutarea stării de bine.
Indiferent de timpul când subiectul s-a simţit în siguranţă în interiorul familiei sale, că a fost în copilărie sau adolescenţă, o dată cu apariţia problemelor în viaţa de adult, el va face apel la acele amintiri. Scopul este clar, dorinţa de relaxare. În aşa fel încât să poată soluţiona mai repede, mai bine, mai corect, problemele pe care le are.”, a declarat Radu Leca, potrivit dcnews.ro.