Italia a fost și este una din cele mai lovite state europene de actuala criză epidemiologică. Economia statului italian este, de asemenea, într-o criză. Acest lucru se reflectă și la nivelul capitalei financiare a Italiei, Milano, unde locuiesc cei mai bogați italieni.
În acest moment numărul italienilor ce trăiesc la nivelul minim de sărăcie a ajuns la 14 milioane. Capitala financiară a Italiei, Milano, trece printr-un moment crunt, iar bogații orașului au ajuns să apeleze la bănci de alimente și case de amanet. Alte 5 milioane de persoane sunt acum expuse riscului sărăciei în Italia și, mulți se luptâ pentru a obține sprijinul guvernului.
În februarie pandemia a pus stăpânire pe regiunea nordică a Lombardiei. Munca s-a întrerupt, și mulți italieni și-au pierdut afacerile, partenerii de viață. Unii, din cauza lipsei banilor și-au pierdut și casele.
Milano, capitala financiară și a modei din Italia, este unul dintre cele mai bogate locuri de pe pământ. Cu toate acestea, a cedat primului val de pandemie, trimițând altor guverne europene o avertizare rapidă, iar acum, la final de an, se confruntă cu un focar de sărăcie.
Întrucât se confruntă cu un al doilea val al virusului, Milano, cel mai bogat oraș din Italia, se luptă să rămână pe linia de plutire. În Milano s-a ajuns până acolo, încât se distribuie alimente cu ajutorul Brigăzilor de Solidaritate. Este vorba de un pluton de 1.200 de voluntari desfășurați în oraș.
Departamentul municipal de asistență socială din Milano a alocat luna trecută 700.000 de euro în asistență pentru alimente și locuințe, ca parte a măsurilor de urgență pentru a aborda criza. La începutul acestui an, municipalitatea din Milano a primit 36.000 de cereri de asistență alimentară. Oficialitatea din Milano a asigurat ajutor pentru 15.800 de persoane. În același timp au mai avut grijă de alte 5.400, în timp ce o mare parte a populației nu a îndeplinit cerințele necesare.
Guvernul a promis să reducă birocrația și să accelereze livrarea pachetelor de ajutor. Din păcate nu s-a rezolvat acest aspect, iar italienii au ajuns să nu mai creadă promisiunile guvernului.
Muncitorii se plâng că banii de șomaj au fost puțini, iar proprietarii de afaceri și din Milano, au ieșit în repetate rânduri pe stradă în octombrie pentru a protesta. Au protestat împotriva măsurilor guvernamentale de stop-and-go și au revendicat dreptul constituțional la muncă.
Se estimează că economia italiană se va contracta cu aproape 13% în acest an. În ciuda interzicerii de către guvern a concedierilor până în martie 2021, șomajul a crescut deja de la 5,9% anul trecut la 7,2%, deoarece contractele care expiră nu sunt reînnoite. Pentru fiecare 10 lucrători sub 34 de ani, patru sunt fără muncă în acest moment.