Ipoteza cercetătorilor români: Cel puțin 500 de persoane se contaminează zilnic cu noul coronavirus atingând pâine neambalată. Potrivit unui experiment românesc, COVID-19 poate rămâne pe aliment chiar și 3 ore. ANPC cere ca toate produsele de panificație să fie ambalate sau să existe un vânzător separat.
Aproape 500 de persoane se contaminează în fiecare zi cu noul virus ca urmare a manipulării produselor de panificație neambalate, relevă un studiu al unui colectiv de profesori ai Institutului Politehnic din București. Studiul vine în continuarea unei alte analize efectuate de către Universitatea din București, care a arătat că virusul poate să rămână activ ore bune pe produsele neacoperite.
Studiul este realizat de prof. dr. ing. Ioan-Ștefan Sacală, prof. dr. ing. Eden Mamut, prof. dr. ing. Ciprian Dobre și conf. dr. ing. Radu-Ioan Ciobanu.
Rezultatele sunt obținute prin realizarea unei aplicații informatice tip mașină de învățare, la care au fost schimbați parametrii modelului în funcție de anumite scenarii și ipoteze. Acestea nu au fost validate prin măsurători fizice și statistice. În studiu s-a realizat o analiză a răspândirii noului coronavirus în trei scenarii bazate pe cazuri reale, cu accent pe modelarea transmiterii virusului prin interacțiunea persoanelor infectate cu pâinea neambalată, scrie profit.ro.
Șefii de la ANPC vor să evite răspândirea virusului, iar oamenii să fie protejați, astfel că au cerut în noiembrie Comisiei Europene avizul pentru ca pâinea din raft să fie ambalată. De asemenea, brutarii care scot pâinea proaspătă din cuptor ar putea fi înlocuiți de mașini industriale care să ambaleze franzelele în pungi de plastic ori hârtie.
„Prin acest ordin încercăm să eliminăm autoservirea consumatorilor cu pâinea care nu este preambalată şi, de asemenea, obligăm profesioniştii să informeze cât mai corect, complet şi precis consumatorii privind acele substanţe sau produse care pot cauza alergii”, a transmis Eduardt Cozminschi, preşedinte ANPC.
„În baza unui studiu de piaţă pe care l-am făcut a reieşit ca într-un procent de peste 60% , clienţii, consumatorii de pâine din România , doresc pâine proaspătă, caldă dacă se poate”, Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.
În funcție de răspunsul specialiștilor de la Bruxelles, normele vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, patronatele din Industria de Morărit și Panificație se opun proiectului, care ar presupune costuri suplimentare.