Astăzi este sărbătoare mare la români, astfel că Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Acesta a renunțat la meseria de pescar pentru a urma calea lui Iisus Hristos, fiind un exemplu de credință pentru toată lumea. În această zi sfântă, milioane de credincioși români respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de sănătate și belșug în casă, dar și pentru un viitor an plin de roade și împliniri.
Pentru cei care nu cunosc foarte multe despre sărbătoarea de astăzi, aceștia trebuie să știe că Sfântul Apostul Andrei, cel Întâi chemat, s-a născut în cetatea Betsaida, situată lângă Marea Galileii. Numele cetății înseamnă „casa vânătorilor”, loc în care s-au născut trei apostoli, pescari de meserie: Sfântul Apostol Petru şi Sfântul Apostol Andrei, care erau fraţi, şi Sfântul Apostol Filip.
„Deci dintr-o patrie neslăvită ca aceasta (Betsaida n.r.) au răsărit apostolii amândoi, având un tată sărac, anume Iona, care, fiind sărac, a învăţat pe fiii săi meşteşugul său. Căci Iona era pescar şi prindea peşti în Marea Galileii şi prin alte iezere ce se aflau prin Galileea.
Apoi, Apostolul Petru a învăţat meşteşugul tatălui său şi după aceasta şi-a luat de femeie pe fiica lui Aristobul, fratele Apostolului Varnava. Iar dumnezeiescul Andrei, lepădând toată tulburarea lumească, şi-a ales să petreacă întru feciorie, nevoind să se însoare” („Vieţile Sfinţilor”), potrivit Agerpres.
Sfântul Andrei a fost initial ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, aflând de la acesta de întruparea Mântuitorului Hristos. Astfel că nu după mult timp, Sfântul Ioan L-a arătat pe Iisus, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan, 1, 29).
Chiar dacă de Sfântul Andrei sunt încurajate multe obiceiuri și tradiții care să ne bucură sufletul, românii trebuie să știe că există un anumit lucru strict interzis în această zi de mare sărbătoare.
Tradiția spune că în această zi sfântă, toți românii trebuie să îl sărbătorească așa cum se cuvine pe Sfântul Andrei. Altminteri, se spune că lupii îi vor mânca animalele din gospodărie celui care nu prăznuiește cu dedicare această sărbătoare.
Un obicei străvechi arată că oamenii trebuie să ia 12 cepe și să le ducă în podul casei până la Crăciun. Astfel, fiecare ceapă va corespunde unei luni din an, iar cea care se va strica arată că luna respectivă va fi una ploioasă,de vreme ce în restul lunilor va fi vreme numai bună de recoltă.
În ceea ce privește lucrurile pe care nu trebuie să le faci în această zi, Maria Pop, o localnică din Bihor, a explicat că nu trebuie să dai sub nicio formă bani cu împrumut sau în dar, deoarece acest lucru îți va aduce pagubă în casă.
„De Sfântul Andrei nu se dă împrumut ori în dar, căci vei păgubi. În unele sate, copiii taie mlădiţe din pomii roditori (meri, peri, cireşi, vişini, pruni etc.) şi le pun în apă, la căldură, pentru a înmuguri până la Sf. Vasile, când fac din ele sorcove, pentru a-şi sorcovi părinţii şi neamurile.
Tradiţia spune că fetele măsoară de Sfântul Andrei nouă ceşcuţe pline cu apă, iar apoi le toarnă într-o strachină care se pune apoi sub o icoană.
A doua zi dimineaţa, apa din strachină se măsoară din nou, cu aceeaşi ceşcuţă. Dacă mai rămâne apă pe fundul ei, atunci fetele vor avea noroc şi se vor mărita”, a explicat aceasta potrivit adevarul.ro.