Culorile complementare au fost și sunt folosite de pictori și de cei ce se ocupă de design. Ele sunt utilizate cu succes în continuare, atât în pictură cât și în alte domenii precum fotografie, machiaj și design interior pentru case.
Pentru a putea înțelege cât mai bine culorile complementare, ar trebui să știi, în primul rând, care sunt culorile primare. Ei bine, ele sunt:
Dacă amestecăm culorile primare, obținem culori secundare. Este de reținut faptul că atunci când amestecăm, cantitățile trebuie să fie egale. Odată amestecate, se obțin culorile secundare:
Culorile complementare înseamnă pentru fiecare culoare primară, adică roșu, galben și albastru, amestecul a celorlalte două culori primare în cantități egale. De exemplu:
Prin urmare, culorile complementare sunt acele culori care sunt opuse pe cercul culorilor.
Atunci când sunt folosite împreună folosind scheme cromatice, culorile complementare sunt foarte plăcute ochiului și dinamice. Acest lucru se datorează faptului că diferite tipuri de conuri (celule fotoreceptoare din ochi ce ajută la distingerea culorilor) percep diferite culori ale luminii. De exemplu, dacă priviți pentru o perioadă mai îndelungată un perete cu o anumită culoare, iar apoi vă uitați brusc la un perete alb, veți vedea o lumină a imaginii într-o culoare complementară. Când vine vorba de decorare, se merge de multe ori principiul simplu că extremele se atrag, evoluând împreună.
Aceasta este combinația favorită de culori complementare folosite pentru renovarea locuințelor. Este apreciată și folosită cu succes de mulți designeri și arhitecți. Albastrul rece și portocaliu, împreună, compun o combinație de culori plăcută ochiului. Această combinație de culori, de albastru și portocaliu, dau viață camerei fără a deranja ochiul prea mult. Poate fi un efect puternic calmant, și nu prea încărcat, cum poate părea la prima vedere.
La polul opus al culorilor se află violet si galben. Acestea sunt nuanțe ceva mai pastelate. De exemplu, lavanda și galbenul deschis s-ar potrivi perfect în camera unei fete. Folosite împreună, galbenul și violetul fac o „echipă” minunată. Atât timp cât una dintre cele două culori nu este folosită prea mult, vor reprezenta mereu un deliciul vizual. Astfel de combinații sunt îndrăznețe și cu siguranță vor da viață camerei. Este de ajung o cuvertură violet și o pernă galbenă pentru ca încăperea să capete un aer distinct.
În mod normal, poate vă este greu să vă gândiți la aceste culori fără să faceți o oarecare legătură cu Crăciunul. Pentru a le combina cu succes, încercați să folosiți nuanțe diferite față de cele de sărbători. Puteți alege un roșu mai închis și un verde pal. Încercați să nu exagerați cu nici una dintre aceste două culori. O comodă roșie se va potrivi foarte bine cu scaun verde de o culoarea foarte deschisă.