O țară a adus în prim-plan o premieră. Aici sunt pune la dispoziție femeilor produse de igienă intimă. Unde se petrece acest lucru și care este motivul din spatele măsurii uluitoare care s-a tot zvonit de-a lungul anilor?
Scoția a devenit în cursul zilei de marți prima țară din lume care distribuie gratuit produse de igienă feminină, relatează Reuters, citat de Agerpres. Măsura pentru contribuabilii scoției este de 24 de milioane de lire sterline anual, adică 32 de milioane de dolari americani. Tampoanele și absorbantele le stau la dispoziție doamnelor în anumite locuri publice precum: centre comunitare, cluburi pentru tineri și farmacii. Proiectul de lege a venit în atenția tuturor sub denumirea de The Period Products (Free Provision) Scotland Bill, produs pentru prima dată în 2017 de către Monica Lennon, parte a Partidului Laburist. Acesta a fost adoptat în unanumitate de Parlament, iar premierul scoția Nicola Stugeon l-a numit „o politică importantă pentru femei şi fete”.
„Mândră să votez pentru această legislaţie revoluţionară. Scoţia a devenit prima ţară din lume care oferă gratuit produse de igienă feminină pentru toate femeile care au nevoie de ele”, a scris Sturgeon pe Twitter. Amintim că în anul 2018 Scoția mai surprindea cu o premieră, punând la dispoziție elevelor din sistemul școlar produse de igienă în școli, colegii și universități. Un sondaj realizat de către Asociația de Caritate Plan Interntional arăta în anul 2017 că un procent de 10% din fete și femei nu și-au putut permite produse de igienă feminină. Multe dintre acestea erau nevoite să lipsească în zilele afrente.
„Într-un stat atât de înstărit precum Soția, este inacceptabil ca cineva să nu-și poată permite să-și cumpere produse de igienă feminină. Sunt mândră că Scoția este prima țară din lume care adoptă această măsură. Investiția noastră de 5,2 milioane de lire sterline va face accesibile, într-un mod demn; produse esențiale celoor care au nevoie de ele; fapt ce va permite studentelor să se concentreze numai asupra studiilor lor”, a afirmat un oficial scoțian, arată revistamargot.ro.
„Menstruațiile fac parte din viața (unei femei, not. red.); dar ele nu ar trebui să fie o problemă de inegalitate sau compromis în cadrul calității vieții unei persoane; ori o distragere a atenției de la timpul petrecut în universitate”
Susannah Lane, director al Departamentul de Relații Publice din cadrul Universităților Scoțiene