Previziunile sumbre ale specialiștilor s-au adeverit mai devreme decât am fi crezut vreodată. Avem dovada vie că spitalele nu mai fac față, iar pacienții sunt ținuți pe holuri cu tubul de oxigen lângă ei. Recent, un martor prezent în Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” a făcut publice imaginile care descriu cel mai bine realitatea dureroasă a zilelor noaastre. În filmările și pozele postate pe Facebook, se poate vedea cu ochiul liber drama pe care o trăiesc pacienții și medicii deopotrivă.
Constantin Vasile Ifteme a publicat în urmă cu câteva ore imaginile de groază surprinse recent la Matei Balș. Acesta a explicat în postarea sa că saloanele sunt arhipline, iar pacienții care speră la o șansă la viață sunt ținuți pe holurile spitalului, pe scaune sau în paturi de campanie, pentru a li se da oxigenul fără de care nu ar supraviețui. Bărbatul a povestit, de asemenea, despre lupta pe care medicii trebuie să o ducă în fiecare zi, neavând timp să bea nici măcar un pahar cu apă.
„Cam așa arată holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie. Terapia intensivă s-a mutat pe holuri.
Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am văzut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, dacă nu e deja”, a scris Constantin Vasile Ifteme pe Facebook.
Adrian Marinescu, medic infecționist la Spitalul Matei Balș a explicat în nenumărate rânduri situația extrem de grea cu care se confruntă cadrele medicale și întreg instiutul, precum și majoritatea unităților medicale care tratează pacienți cu COVID-19.
Acesta a explicat marți seara la Digi24 că situația expusă mai sus este, din păcate, reală, și în plus, această problemă a apărut de câteva săptămâni. Cu tot efortul depus de medici și chinul pacienților de a sta atârnați de un scaun pe holuri, medicul Marinescu susține că este soluția de compromis cea mai bună pentru salvarea pacienților în stare gravă.
“Este o situație care durează de câteva săptămâni, consecință a creșterii accentuate a cazurilor de COVID. Este vorba despre pacienții care vin la camera de gardă, a cărei capacitate este cu mult depășită.
La camera de gardă sunt 19-20 de paturi, ori au fost zile în care s-au prezentat și aproape 40 de pacienți.Cel mai greu este când pacienții vin în a doua parte a zilei, când toate paturile – eventual eliberate dimineața – sunt deja ocupate.
Chiar dacă unii stau și 24 de ore pe hol, în paturi improvizate, important este că primesc imediat tratament și terapia cu oxigen, atât de necesară”, a dezvăluit acesta.
Medicul Marinescu vede ca soluție salvatoare crearea unor circuite COVID-19 separate în toate spitalele din Capitală.
Vezi imaginile surprinse în spital de Constantin Vasile Ifteme: