Scene înfiorătoare a trăit o familie din Lugoj, atunci când s-a dus să-și ridice persoana dragă, decedată de COVID-19, de la morgă. Bărbatul a fost depus într-o remorcă a unui TIR neînmatriculat, în spatele Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, acolo unde a și decedat. Pentru a-i putea ridica trupul neînsuflețit, familia îndurerată a fost pusă în fața unei facturi uriașe, fără a avea nicio justificare a sumei.
Primul șoc suferit de familie este cel al morții bărbatului. Rudele decedatului s-au dus cu inima plină de suferință să-și ridice persoana dragă moartă, iar acolo au aflat că trupul a fost încredințat unei firme de pompe funebre cu care spitalul a încheiat un protocol. Nimic plăcut până aici, însă ceea ce a urmat a fost de-a dreptul traumatizant.
Ajunși în locul indicat de reprezentanții spitalului, oamenii au găsit un TIR neînmatriculat, înconjurat de gunoaie, în care se afla una dintre cele mai dragi persoane. Lucrurile urâte nu se termină aici, astfel că rudelor li s-a cerut să plătească 1200 de lei pentru a putea ridica trupul neînsuflețit, sumă care ar reprezenta serviciul firmei de a ține cadavrul în acel loc pentru 14 ore.
În momentul în care au fost nevoiți să identifice cadavrul, familia a suferit șocul suprem, astfel că bărbatul era aruncat într-un sac de plastic, cu tot cu tuburile pe care le avusese la Terapie Intensivă.
În plus, rudele povestesc că la gât, bărbatul era legat cu un cearceaf murdar.
După ce familia s-a plâns de condițiile teribile în care a fost ținut bărbatul, unul dintre angajații firmei de pompe funebre s-a răstit la aceștia, întrebându-i ce nu le convine: „În ce condiții, domnule? Ce-ai vrea să-l pui pe tavă sau ce?„, potrivit ziarhunedoara.ro.
Reprezentanții DSP Timiș nu au părut șocați de cele auzite, oferind un răspuns formal prin care au explicat că numărul uriaș de decese nu permite depozitarea pacienților decedați în spațiile destinate acestor evenimente nefericite.
„În actualul context epidemiologic provocat de infecția cu virusul SARS-CoV-2 și în condițiile în care numarul persoanelor decedate cu această patologie este în creștere, capacitatea de depozitare a acestora în spațiile special destinate și care sunt parte integrantă din structura unităților sanitare cu paturi este utilizată la maxim, uneori depașită.
Pe acest considerent, ca alternativă provizorie, s-a recurs la extinderea spațiului destinat persoanelor decedate cu un container care sa asigure temperatura și condițiile corespunzatoare normelor în vigoare, amplasat în imediata vecinatate a unei unități sanitare desemnate suport COVID conform Ordinul Ministrului Sănătăţii cu nr. 555 din 3 aprilie 2020, cu modificarile si completarile ulteriore. Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș verifica modul in care sunt respectate cerintele sanitare in acest domeniu”, a transmis Cornelia Bubatu, şefa DSP Timiş.
Ascultă discuția halucinantă între rudele decedatului și un angajat al firmei de funebre: