Un topping perfect pentru salate, sandvişuri, supe, burgeri sau o garnitură delicioasă pentru o friptură, acest preparat este unul minunat. Chefii cu stele Michelin îţi spun care este secretul cepei perfect caramelizată.
Dacă vrei să pregăteşti ceva special pentru Sărbători sau pur şi simplu să îi uimeşti pe cei dragi, nu ezita să prepari această reţetă de ceapă caramelizată. Poate fi folosită ca o garnitură pentru o friptură suculentă, ca topping pentru supe, ca sos pentru sandvişuri speciale sau chiar pentru paste. Aşadar, nu mai sta pe gânduri şi noteaz-o în caietul cu reţete.
Chefii cu stele Michelin îţi spun secretul unei cepe caramelizate perfect. Iată de ce ingrediente ai nevoie:
Mod de preparare ceapă caramelizată:
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cureţi şi să tai ceapa. Feliile nu trebuie să fie prea subţiri, dat fiind că în urma gătirii acestea îşi vor reduce serios volumul. Apoi, pune într-o tigaie de fontă sau oţel inoxidabil untul şi uleiul. Când untul este topit, adaugă ceapa şi sotează la foc mic, amestecând din când în când. În cazul în care tigaia nu este foarte mare, sfatul bucătarilor pricepuţi este să împarţi cantităţile în două şi să le prepari pe rând.
Ceapa ar trebui să fie gata după aproximativ jumătate de oră, însă fii mereu cu ochii pe ea. Când devine maronie şi apa este evaporată, poţi adăuga puţină sare şi cele două linguri de vin sau apă, în funcţie de preferinţe. Mai lasă să fiarbă 10 minute şi gata, o poţi lua de pe foc.
Acum, nu îţi mai rămâne decât să o laşi la răcorit şi să te gândeşti la preparatele pe lângă care să serveşti această ceapă caramelizată minunată.
Una dintre cele mai simple, dar de efect reţete este cea de burger cu ceapă caramelizată. Pentru două porţii ai nevoie de:
Acum, nu îţi mai rămâne decât să pui carnea de vită pe grill, să o asezonezi şi să pui straturile: chiflă, ketchup, chifteaua de carne, brânza cheddar, roşia, castrevetele în oţet, ceapa caramelizată, muştarul şi iar chifla.