Consumul intern va crește cu 80%, este semnalul de alarmă lansat de specialiști în contextul retragerii investitorilor străini din perimetrele românești din Marea Neagră. Exploatarea gazelor este necesară și urgentă.
Șeful Transgaz, Ion Sterian, a lansat un semnal de alarmă cu privire la urmările retragerii investitorilor străini din perimetrele românești din Marea Neagră, în principal ca urmare a faptului că exploatarea gazelor offshore nu pare rentabilă în actualele condiții de piață și legislative. Oficialul arată că exploatarea gazelor din Marea Neagră nu numai că este necesară, dar și urgentă, dat fiind ritmul de majorare al consumului intern.
„Consumul de gaze în România va crește în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi. În medie, consumul anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare, de circa 80%. (…) Din partea populației sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde metri cubi, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi. În total, consumul de gaze al României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi în următorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent”, a declarat Sterian.
ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia) și PGNiG (Polonia) sunt cele trei mari companii energetice care și-au anunțat în ultimul an intenția de a renunța la proiectul de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră.
Legea offshore, creată de Liviu Dragnea, este refuzată de toți investitorii. Cu toate acestea, e în continuare în vigoare, la un an după ce PSD a pierdut guvernarea.
ExxonMobil a anunțat partenerii români din luna iulie a anului 2019 că vrea să-și vândă participația de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.
Ultima companie care a anunțat că vrea să renunțe la proiect este Lukoil, gigant energetic rus care deține 87% din perimetrul Trident. Decizia Lukoil a venit pe fondul eșecului din primăvară legat de confirmarea rezervelor de gaze naturale din zăcământul Trident.