Sunt multe… prea multe alimente dăunătoare pe care le mâncăm. Dar cel mai rău ne fac excesele, care duc la lipsa de calciu. Nu putem concepe o zi cu doar maximum trei cafele, nu vedem cum ar arăta o masă pe săptămână fără carne și stropim cu sare în stânga și-n dreapta de parca am avea ochii acoperiți. Toate acestea ne conduc lent, dar sigur, spre pierzanie.
Calciul este un element extrem de important pentru creșterea și dezvoltarea organismului, având roluri multiple, cel mai cunoscut fiind cel de construire a masei osoase. Doza zilnică necesară variază în funcție de vârstă, sex și grad de activitate fizică. Perioada care include pubertatea și adolescența, 9-18 ani, este însoțită de cel mai mare necesar de calciu, anume 1.300 de miligrame pe zi.
„Odată cu sărurile minerale, aceste ceaiuri favorizează şi eliminarea calciului. Ele se recomandă celor cu retenţie de apă. Există şi unele medicamente care demineralizează osul, precum antiinflamatoarele steroidice, care se recomandă de către medic reumaticilor“, afirmă Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „Prof. dr. Nicolae Paulescu“ din Bucureşti.
Ne-am obșnuit ca atunci când ne facem aprovizionarea pe repede-nainte să nu dăm atât de mare importanță ingredientelor care se găsesc în anumite alimente. Avem câteva repere, iar dacă produsul respectiv corespunde, nu aprofundăm. De exemplu, mezelurile să aibă un procent mare de carne sau dulciurile mai puțin zahăr.
Nu e modul ideal de a face aprovizionarea, mai ales când este vorba despre copii, pentru că în timp vom constata că devin din ce în ce mai rotunjori; și nici noi nu vom arăta mai bine. Toate pentru că nu am analizat cu atenție etichetele. Majoritatea produselor pot ascunde grăsimi (multe lipide) amidon și substanțe de care nu am mai auzit vreodată.
Specialiștii recomandă să citim cu atenție etichetele produselor și în special pe cele nutriționale. Mai bine dăm bani mai mulți pe ceva mai sănătos, decât să cumpărăm mult și de calitate proastă, mai ales că efectele se văd în timp.