Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă cu privire la situația disperată din spitalele românești. În cursul serii de duminică, șase oameni cu COVID-19 au murit la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, din cauza lipsei paturilor din secția de Terapie Intensivă.
Explozia îmbolnăvirilor cu COVID-19 a adus România pe un drum aparent fără de scăpare. Previziunile specialiștilor au început să se adeverească timpuriu, iar oamenii ajung să moară din cauza lipsei de locuri și de ventilatoare. Acesta a fost și cazul a șase persoane din Timișoara care au sfâeșir în noaptea de duminică spre luni, întrucât starea lor s-a agravat, iar medicii nu au avut locuri la ATI.
„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline. Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a dezvăluit medicul Virgil Musta.
Potrivit specialistului, cei șase pacienți nu sunt primele cazuri care mor din lipsa paturilor. Medicul a precizat că toate persoanele decedate prezentau cormobidități.
“Nu sunt primii, numărul lor tot crește, poate și vremea… Și înainte de COVID, pe frig și ceață, ei decedau. Ne confruntăm cu acest risc de a deceda, pentru că nu avem loc să îi mutăm pe ATI. Trebuie acționat rapid”, a mai avertizat acesta.
Medicul care pe toată perioada pandemiei a arătat optimist și încrezător că lucrurile vor merge spre bine pare că și-a pierdut speranța. Acesta a explicat în cursul zilei de luni că situația persoanelor vârstnice și cu cormobidități pare grea, iar șansele de salvare în aceste condiții precare sunt minime.
”Sunt oameni care sunt cu comorbidități importante, sunt oameni în vârstă, dar, din păcate, din cauza faptului că au facut boala, este foarte greu, la ora actuală, să îi salvăm. Dacă nu erau atât de multe cazuri de infecție care aduc totodată și cazuri foarte grave și cazuri de Terapie Intensivă, aveau o șansă”, a dezvăluit medicul de la “Victor Babeș”.
Șeful Secției de Boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara a mai mărturisit că există cazuri în care boala avansează atât de repede, încât pacienții nu mai apucă să fie transferați în spitalele din alte orașe.
”Există un program pentru cei care sunt pe Terapie Intensivă, acestea sunt cazuri care vin cu forme foarte severe și care sunt tratați pe Secție, dar există riscul ca, la un moment dat, să intervină ceva în evoluția bolii și să decompenseze rapid.
Nu există timp acolo de stat și așteptat ca să vedem unde putem să îl trimitem într-o altă secție din țară. Toți au fost cu comorbidități, în vârstă peste 70 de ani, peste 60 de ani, chiar și cu peste 80 de ani, cu comorbidități importante, boală cardiovasculară, neoplazie, diabet și parte dintre ei au fost cu obezitate”, a mai spus Musta, potrivit realitatea.net.
Medicul Musta, cât și prefectul județului Timiș au anunțat că în cursul zilei de astăzi se va deschide clinica ASCAR, paturile de la ATI fiind suplimentate astfel cu 70. Dintre acestea, 30 de paturi vor fi conectate la oxigen pe bază de concentratoare, iar 40 sunt conectate la rețeaua de oxigen a clinicilor, informează ziare.com.
”Există un program pentru cei care sunt pe Terapie Intensivă, acestea sunt cazuri care vin cu forme foarte severe și care sunt tratați pe Secție, dar există riscul ca, la un moment dat, să intervină ceva în evoluția bolii și să decompenseze rapid.
Nu există timp acolo de stat și așteptat ca să vedem unde putem să îl trimitem într-o altă secție din țară. Toți au fost cu comorbidități, în vârstă peste 70 de ani, peste 60 de ani, chiar și cu peste 80 de ani, cu comorbidități importante, boală cardiovasculară, neoplazie, diabet și parte dintre ei au fost cu obezitate”, a mai spus Musta.