Pandemia a afectat prețurile energiei pentru produse, variind de la țiței la diverse produse petroliere rafinate. Au fost afectate inclusiv prețurile la motorina, benzina cu amănuntul și benzina la pompă. Debutul pandemiei a dus la o scădere inițială a prețurilor la produsele pe bază de petrol. La fel de brusc, prețurile au crescut, pe măsură ce producătorii au limitat producția și cererea a crescut.
La 7 ianuarie 2020, oficialii din China au anunțat că au identificat un nou virus în regiunea Hubei.1 Până la sfârșitul lunii, virusul, desemnat boala coronavirusului 2019, s-a răspândit în alte țări din Asia . În februarie, au fost raportate cazuri în toată Europa și Statele Unite.
Asta a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare o urgență globală. Pe 3 martie, Statele Unite au urmat exemplul prin declararea unei urgențe naționale, o mișcare care a dus la blocaje în toată țara.
Pe măsură ce activitatea economică a încetinit brusc în întreaga lume, cererea de petrol și produse petroliere a scăzut. Scăderea cererii, coroborată cu o creștere neașteptată a ofertei, a dus la o prăbușire a prețurilor la țiței.
Impacturile ulterioare asupra prețurilor la țiței și produselor petroliere rafinate și a altor articole din aval, în special benzina s-au resimțit. Pe măsură ce economiile s-au redeschis, recesiunea inițială a prețurilor a cedat locul reducerii producției de petrol și țiței a unei cereri reînnoite. Ca urmare, prețurile la țiței și produsele petroliere s-au recuperat parțial.
Decizia Arabiei Saudite de a reduce prețurile pentru vânzările către Asia și SUA susține tendința de scădere a prețurilor.
Prețurile la țiței au scăzut miercuri, deoarece focarul global de coronavirus continuă să amenințe economiile globale, alimentând în același timp preocupările privind cererea.
Indicele internațional de referință Brent se tranzacționa la 39,67 dolari pe baril. Cu o scădere de 0,27% după închiderea de marți la 39,78 dolari pe baril.
Punctul de referință american West Texas Intermediate s-a situat la 36,65 dolari pe baril în același timp.
Aici s-a resimțit o scădere de 0,29% după încheierea sesiunii anterioare la 36,76 dolari pe baril.
Prețurile petrolului au scăzut sub 40 de dolari pe baril pentru prima dată din iunie.
Un al doilea val al pandemiei ar putea necesita noi restricții și / sau blocaje care ar duce la scăderea cererii de petrol.
Producătorul de stat al Arabiei Saudite, Saudi Aramco, a anunțat că va reduce prețurile din octombrie pentru vânzările sale către SUA și principala piață saudită Asia.
Factorii de cerere și ofertă împing prețurile benzinei la cel mai scăzut nivel din 2009. În decembrie 2019, prețul mediu pentru benzină, toate tipurile, a fost de 2,65 dolari.
A fost cel mai ridicat nivel din decembrie din 2013. Din punct de vedere istoric, prețurile benzinei au crescut de obicei până la începutul anului, ajungând la vârf în vară.
Dar în primele 4 luni ale anului 2020, au scăzut brusc, ajungând la 1,95 dolari în aprilie și mai, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2009, în apropierea jgheabului Marii recesiuni.
Prețurile au crescut în iunie și iulie, dar cifra din iulie de 2,24 dolari a rămas cu 15,4 la sută mai mică decât nivelul din decembrie 2019 și a rămas practic neschimbată în august.