Ceaiul e una din băuturile recomandate de nutriționiști și de medici, dar cu toate astea există unul pe care nu trebuie să-l consumi. De care trebuie să te ferești și de ce? Ce se întâmplă în corpul tău după ce îl bei?
Consumatorii de ceai sunt cei mai fericiți în sezoanele rece, mai cu seamă că acum pe piață se găsesc tot felul de tipuri de ceaiuri cu combinații care mai de care mai gustoase. Cu toate astea, unele sunt foarte frumos ambalate, dar nu și bune pentru organism. Mai exact, este vorba despre ceaiurile la plic, în special cele ambalate „de lux”, care și conțin mult plastic, dar și cele „mătăsoase” sunt un pericol. De fiecare dată când bem un ceai, înghițim și microparticule din plastic.
Dacă marfa ta preferată de plastic, renunță la el nî detrimentul plantelor culese din curtea bunicilor sau cumpărate de la precupeții din piață. Materialele microplastice sunt particule foarte mici de plastic ce sunt mai mici de 5 milimetri, se găsesc peste tot, iar într-un ceai încălzit la 95 de grade Celsius eliberează 11.6 miliarde de astfel de microplastice și 3.1 miliarde de nanoplastice într-o singură cană. O cană bună de ceai e recomandată chiar la începutul dimineții, fiind un ritual care îmbunătățește metabolismul și imunitatea datorită antioxidanților conținuți. Există și efecte adverse precum creșterea acidității stomacului din cauza cafeinei, în special în cazul ceaiului negru.
Ceai din rădăcină de lemn dulce
Este dulce, așa cum îi spune și numele, și sprijină expectorația, ajutând totodată la ameliorarea astmului și a senzației de „ace” în gât.
Ceai din rădăcină de nalbă mare (marshmallow root)
Calmează iritațiile gâtului, tusea seacă și simptomele astmului sau bronșitei.
Ceai de licheni de piatră (iceland moss)
Conține substanțe care au efect benefic asupra tractului respirator. Are un gust ușor amărui, așa că poate fi îndulcit cu puțină miere.
Ceai rooibos
Este un ceai parfumat plin de antioxidanți benefici în caz de tuse seacă și dureri în gât. Poate fi consumat în siguranță și de copii.
Ceai de ghimbir
Ajută la ameliorarea tusei, durerilor în gât, dar și a febrei. Evită consumul excesiv, deoarece poate duce la diaree.
Ceai de mușețel
Are un gust foarte plăcut, calmează durerile în gât și ajută la eliminarea secrețiilor bronșice. Poți face și gargară cu ceai de mușețel. (Sursa: csid.ro)