Veștile triste nu întârzie să apară, asta după ce în ultimele zile, cazurile de COVID-19 au crescut alarmant. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a explicat duminică seară ce crede că se va întâmpla până la alegerile din decembrie. Din păcate, ultimele informații nu sunt îmbucurătoare, astfel că românii trebuie să fie pregătiți pentru orice.
Profesorul Alexandru Rafila avertizează cetățenii cu privire la creșterea numărului de cazuri în următoarele săptămâni. Din păcate, acest fenomen va afecta sănătatea și viața tuturor, astfel că se vor raporta, cu siguranță, mult mai multe decese decât până acum. Medicul a vorbit despre o suprasolicitare a paturilor de la ATI și despre singura soluție de a evita un dezastru.
Potrivit acestuia, încetinirea infectării ar putea fi salvarea, astfel încât să evite numărul mare de decese, în lipsa unui tratament corespunzător al pacientului la ATI. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă referitor la creșterea numprului de îmbolnăviri până la alegeri, acesta putând atinge cifra de 10.000 de infectări pe zi.
Reprezentantul României la OMS le sugerează autorităților să găsească soluția potrivită în momentul potrivit, tocmai pentru a nu se ajunge într-o situație fără ieșire.Cu privire la carantinare, Alexandru Rafila susține că înainte de toate, această restricție trebuie să aibă niște soluții gândite în prealabil.
„Singura soluție pentru a contracara ocuparea paturilor este de a încetini infectarea. Opina mea este că în circa 4-6 săptămâni vom ajunge să depășim 10.000 de cazuri și lucrul acesta se va reflecta în ocuparea totală a paturilor. Impactul asupra mortalității va fi evident.
Dacă mă uit la situația din Cehia, văd că acolo capacitatea s-a depășit cu mult, iar mortalitatea a crescut foarte mult.Trebuie să se ia măsura potrivită la timpul potrivit. O carantinare necesită o soluție politică”, a spus acesta, potrivit antena3.ro.
Alexandru Rafila a vorbit despre ideea pe care Nicușor Dan a propus-o cu privire la crearea unui soft în care să fie notate toate datele pacienților cu privire la îmbolnăvirile legate de COVID-19. Medicul Rafila a venit cu un răspuns negativ pentru această idee, explicând că ar fi prea multă birocrație, iar concretizarea acestei idei ar fi fără sens.
“Nu. În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri, pentru că… Haideți să o luăm pe rând: copiii nu merg la școală, ei stau la domiciliu, stau cu bunicii sau cu părinții. Persoanele vârstnice, mai ales că s-a răcit vremea, cred că sunt destul de precaute, încât să nu circule cu mijloace de transport în comun.
Cum o să aplicăm o astfel de măsură? Cetățenii de pe o anumită stradă nu merg la lucru, cei de pe strada următoare merg la lucru? O să completeze, de fapt, toți declarații că se deplasează. Nu, nu mi se pare o chestiune aplicabilă și chiar cred că este o invenție. Eu n-am prea auzit.”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.