Evaluarea Națională 2019. Subiectele la prima probă, la Limba și literatura română au apărut pe internet la scurt timp după începerea examenului printr-o metodă încă neștiută. Oricum, elevii nu au avut voie în sală cu telefoane sau alte dispozitive care i-ar fi ajutat să fraudeze proba.
Absolvenții clasei a VIII-a au avut parte de prima zi cu emoții pe 18 iunie, când a fost susținută prima probă scrisă la Evaluarea Națională. Este primul lor examen major și de nota pe care o vor obține depinde viitorul lor pentru că, fie pot alege să-și continue studiile la un liceu, fie se vor mulțumi cu învățarea unor meserii la școlile profesionale. În total, azi, 155.000 de absolvenți de gimnaziu au susținut examenul.
În ciuda măsurilor de securitate pe care le-a lăudat Ministerul Educației, subiectele date azi au și ajuns pe internet când încă nici nu se terminase susținerea probei. Nici profesorii și nici elevii nu au avut voie să scoată din școală, după sau în timpul examenului foile cu subiectele printate și, totuși, subiectele tot au ajuns pe internet mai devreme decât ar fi trebuit.
E de la sine înțeles că doar cel sau cei care au avut acces direct la subiecte a/au putut să transmită mai departe cerințele la Limba română, ca să fie apoi propagate mai departe.
În mod normal, toate materialele scrise, telefoanele și alte dispozitive mobile trebuie depozitate într-o sală stabilită dinainte pentru că elevii, dar nici profesorii, nu au voie să aibe la ei, în timpul examenului, vreo sursă de inspirație.
Dacă ești prins că ai telefon în buzunar, chiar dacă nu ai copiat, tot riști să fii scos din sală și să primești imediat nota 1, iar pe lucrare se va scrie că cuvântul „fraudă„.
De-a lungul anilor, regulile au devenit mai stricte și e bine că se întâmplă asta, dar nu înseamnă că a crescut și dificultatea cerințelor. Dimpotrivă.