29 oct. 2020 | 11:39

Alexandru Rafila, anunțul care spulberă speranțele cetățenilor. Ce se va întâmpla, de fapt cu vaccinul anti-COVID-19 în România

Sănătate
Alexandru Rafila, anunțul care spulberă speranțele cetățenilor. Ce se va întâmpla, de fapt cu vaccinul anti-COVID-19 în România
Alexandra rafila, informații noi despre vaccinul anti-COVID-19 Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Veste proastă pentru milioane de români. Toată lumea așteaptă și speră la realizarea unui vaccin anti-COVID-19 care să imunizeze populația, însă puțini știu ce condiții presupune transportul acestui antidot. Reprezentantul României la OMS a vorbit recent despre ce valabilitate are vaccinul promis de trei companii farmaceutice. Din păcate, România nu se încadrează în categoria țărilor care pot vaccina toată populația, însă există o mică șansă să se lucreze la optimizarea acestei situații.

Ce valabilitate va avea vaccinul anti-COVID-19

Alexandru Rafila a vorbit în cursul serii de miercuri, la Digi 24, despre vaccinurile împotriva noului coronavirus la care se lucrează în prezent. Acesta a menționat că valabilitate vaccinului este scurtă, astfel că România ar trebui să dispună de o logistică extraordinară.

Potrivit profesorului, timpul de la producerea vaccinului până la administrare este de 17 zile, în această perioadă fiind incluse transportul, condițiile și spațiul de depozitare, cât și perioada efectivă de administrare, inclusiv organizarea în centrele și spitale în care se vor face.

La ce tempratură trebuie păstrate vaccinurile

La ce tempratură trebuie păstrate vaccinurile

Primii care vor avea prioritate vor fi angajații din prima linie, cadrele medicale și persoanele din categoriile de risc. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la managementul care trebuie anticipat și adaptat pentru a putea face față cererii extrem de mare într-o perioadă extrem de mică.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută.

Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Rafila la Digi24.

Cine va putea administra vaccinurile anti-COVID-19

Alexandru Rafila a subliniat că sosirea acestui vaccin în România va presupune o colaborare extrem de bună între instituțiile statului, dat fiind faptul că necesită o atenție specială vizavi de condițiile de depozitare, de centrele de testare cât și de cadrele medicale care au dreptul să administreze vaccinul.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile.

El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.
Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a adăugat el, potrivit Digi24.

Parteneri
Doliu în jurnalism! Și-a pierdut viața într-un accident auto
Redactia.ro
Trucurile ingenioase folosite de gospodinele cu experiență. Fasolea va fierbe mult mai repede și ușor
Click.ro
Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă!
Unica.ro
Cum arată casa în care locuiesc prințul Harry și Meghan Markle. Imagini uimitoare
EVZ.ro
Cele mai frumoase 12 insule grecești. Locurile în care istoria se îmbină cu peisajele superbe
Spynews
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Mediaflux
Bărbat din Sibiu, mort după ce a fost zdrobit de mașina de gunoi. La volan se afla colegul său, care dădea cu spatele
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Zodia protejată de Dumnezeu în luna noiembrie 2024. Astrele anunță binecuvântări și oportunități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro