În contextul pandemiei actuale, situația României este una îngrijorătoare, iar infectarea cu COVID-19 afectează de la zi la zi o mare parte din populație. Din dorința de a încerca limitarea răspândirii virusului, Raed Arafat a anunțat recent cele mai noi măsuri care ar putea fi impuse de autorități.
Șeful DSU a vorbit în cursul serii de ieri despre situația dramatică în care a ajuns România, alături de alte țări. Raed Arafat a dezvăluit în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, de la Antena3, despre măsurile care ar putea fi impuse de autorități pentru a reduce riscul infectărilor.
Astfel, pe lângă posibilele restricții de circulație din timpul nopții, secretarul de stat în MAI a anunțat că se va lărgi capacitatea de primire din spitale a pacienților cu COVID-19. În plus, angajații instituților de stat vor fi trimiși să lucreze de acasă, potrivit lui Raed Arafat.
“Vor fi măsuri de readaptare a sistemului sanitar, astfel încât, dacă sunt creşteri semnificative, să facă faţă fluxului de pacienţi cu COVID. În ceea ce priveşte alte măsuri, poate că sunt activităţi care trebuie analizat dacă să rămână sau nu în forma actuală, sau să se efectueze mai multă muncă la domiciliu şi nu la faţa locului.
Noi am implementat aceste măsuri, cu încurajarea unei părţi a personalului să lucreze de acasă. Acest lucru poate să devină imperativ dacă observăm o creştere continuă, pentru a limita contactul şi mişcarea (…)”, a dezvăluit acesta.
Fiind întrebat de moderatorul emisiunii, Radu Tudor, dacă telemunca va fi instituită obligatoriu și la instituțiile de stat, Raed Arafat a declarat că această măsură este adoptată de către mulți colegi de ai săi, însă aici intervine și natura serviciului, dacă poate fi făcut sau nu de acasă.
“Munca de acasă este deja este implementată. La mine în departament sunt persoane care petrec zile din săptămână muncind la domiciliu. Un jurist poate lucra la domiciliu: îi trimiţi documentele, lucrează, le dă înapoi. Există posibilitatea ca o parte din angajaţi să lucreze la domicilui şi aplicăm acest lucru”, a spus Raed Arafat.
Cu privire la capacitatea maximă de paturi care este disponibilă în secțiile de ATI, acestea sunt în număr de 1200. Autoritățile au decis în urma ședinței de Guvern, desfășurată acum patru zile, să extindă numărul de paturi, instalând module fixe lângă spitale, după modelul din Brașov sau la Spitalul Elias.
„Până acum avem 1200 de paturi. Acest număr poate fi crescut. Spitalele de urgenţă care nu sunt spitale COVID s-au angajat să aibă un număr de paturi de Terapie Intensivă, spitalul Malaxa va avea aceste paturi.
Există unităţi mobile ATI care sunt operaţionale, avem în plan, săptămâna următoare, să suplimentăm partea modulară şi partea mobilă. La ultima şedinţă de guvern a fost aprobat un memorandum pentru ca spitalele de o anumită categorie să poată crea module fixe lângă spital, aşa cum s-a făcut la Braşov, la spitalul Elias, sau unităţi mobile amplasate o perioadă şi apoi stocate în caz de nevoie”, a spus acesta, potrivit Antena3.