Raed Arafat a anunțat în cursul zilei de ieri, în cadrul ședinței de Guvern de joi, că se va încerca suplimentarea numărului de ventilatoare în unitățile de Primiri Urgențe. Acest lucru are în vedere tratarea pacienților care au nevoie urgentă de oxigen, până când aceștia vor avea șansa la un loc în ATI.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a oferit ieri câteva informații noi, menite să aducă la cunoștință ultimele decizii adoptate în ședința de Guvern. Potrivit autorităților, șansa pacienților cu COVID-19, în stare gravă, va crește odată cu posibilitatea conectării acestora la un ventilator.
„La nivelul unităţilor de primiri urgenţe, în discuţiile pe care o să le avem cu colegii, inclusiv mâine, este creşterea capacităţii de ventilaţie pentru a face faţă pacienţilor care ajung acolo până la preluarea lor în secţiile de terapie intensivă.
Noi avem capacitate de ventilaţie în toate unităţile de primiri urgenţe, dar ea este limitată, pentru că este gândită pentru altfel de activitate, dar acum, dacă va creşte numărul, vom încerca să suplimentăm din ventilatoarele pe care le avem în stoc, ca să putem să asigurăm îngrijirea bolnavului, corect, până este preluat de secţiile de terapie intensivă”, a transmis Arafat, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.
În cursul ședinței de Guvern susținută joi, premierul Ludovic Orban a anunțat că una dintre prioritățile cele mai mari în acest moment este creșterea capacității de internare și tratare a pacienților în secțiile de Terapie Intensivă.
Pentru a se putea concretiza acest plan este nevoie de paturi suplimentare și medici care să îngrijească bolnavii.
Potrivit ministrului Sănătății, situația paturilor este în curs de rezolvare, fiind așteptate autorizații de la DSP pentru a putea fi transferate către spitalele non-Covid care vor primi în curând și pacienți cu noul coronavirus.
În privința personalului nou care va fi adus în spitale, Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea de angajare a primilor 200 de studenți care au luat examenul de rezidențiat pentru specializările urgență, pneumologie, epidemiologie și radiologie. Aceștia ar putea fi plasați în spitalele în care este nevoie de medici, fără a susține concurs.
”Lucrăm pe partea de personal. Sunt medici care au finalizat rezidențiatul si propunerea noastră prin OUG, dac sunteți de acord pentru prima lectură, este ca primii 200 medici ATI, urgență, pneumologie, epidemiologie și radiologie.
Îi angajăm la Gerota și de acolo îi distribuim prin coordonare, la finalul perioadei, 6 luni, vor avea posibilitatea sa aleagă posturile vacante unde pot sa mearga fara concurs”, a declarat Raed Arafat în ședința de Guvern.