Ministerul Finanțelor din România a publicat în august proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea legii privind asigurarea obligatorie auto. Noua lege RCA este modificată, după ce Comisia Europeană a cerut modificarea unora dintre prevederile actualei legi, adoptată în 2017.
Guvernul a decis să schimbe legea RCA prin ordonanță de urgență. Modificările ar putea duce la creșterea prețurilor pentru polițele obligatorii de asigurare auto. Comisia Europeană a început o procedură contravențională împotriva României în 2018 din cauza modificărilor aduse legii RCA în 2017 în urma protestelor marilor operatori de transport împotriva primelor mari de asigurare.
”Întrucât Comisia Europeană consideră că actualul mod de funcționare restrânge libertatea de a percepe impunând o primă calculată de Biroul asigurătorilor auto români (BAAR) și nu de asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislației vizează eliminarea obligației că BAAR stabilește prima de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat „, se spune în proiectul de ordonanță de urgență.
Noua lege RCA a intrat în Parlament în februarie 2020. Comitetul bugetar și financiar al Senatului României aproba proiectul de lege care prevede, printre altele, introducerea unui punct de referință pentru taxele percepute de serviciile auto pentru reparațiile acoperite de contracte obligatorii de asigurare, răspundere civilă sau RCA, care sunt plătite de asigurare firme în numele clienților lor. Proiectul de lege îmbunătățește semnificativ prevederile legale existente în favoarea companiilor de asigurări. Acestea dădeau vina pe serviciile auto de a profita de lacunele din legislația existentă.
Conform noi legi RCA, dar și după declarațiile oficialilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară, se dorește ca decontarea directă să devină implicită. Până la data aprobării noi legi RCA, șoferii aveau opţiunea de a alege o decontare directă. Cu alte cuvinte șoferul mergea la propriul asigurător RCA pentru a-şi recupera prejudiciul. După acst pas, asigurătorul acestuia urma să recupereze suma plătită de la asigurătorul şoferului vinovat. Noua lege RCA modifică, pe de-o parte acest aspect, pe de alta, spun specialiștii, prețurile la asigurările auto vor crește.
”Se va modifica legislaţia astfel încât să dăm posibilitatea consumatorului să meargă să i se deconteze dauna de către societatea la care s-a asigurat. Şi în momentul acesta are posibilitatea să opteze pentru o asigurare directă. Să-i fie decontată dauna de către asiguratorul la care a încheia,. Dar asigurarea aceasta are costul mai mare. Este la propunerea noastră şi e apanajul Parlamentului. Sigur, într-o perioadă scurtă vom modifica. Trebuie să lucrăm la cauze şi nu la efecte şi cauzele se rezolvă numai prin reglarea acestui mod de decontare. Atâta timp cât eu cumpăr serviciul de calitate şi cel la care m-am asigurat îmi decontează şi dauna cred că problema cea mai mare a fost rezolvată”, a explicat Nicu Marcu la Digi 24.