Premierul Ludovic Orban a elucidat în această dimineață dilema funcționării creșelor și a afterschool-urilor, în ciuda faptului că grădinițele și școlile s-au închis. Pe lângă informația că aceste instituții nu se află în controlul Ministerului Educației, premierul a venit cu un argument nou, care ar putea avea sens în ochii părinților nemulțumiți de aceste decizii.
În cursul acestei dimineți, Ludovic Orban a explicat decizia autorităților competente de a păstra deschise afterschool-urile și creșele, în ciuda riscului mare de infectare care are loc la nivelul Capitalei.
În urma propunerii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă de a suspenda cursurile pentru 14 zile, școlile și grădinițele au trecut pe sistem online, începând de marți. În cazul creșelor și afterschool-urilor, situația a fost diferită, copiii fiind nevoiți să se prezinte în continuare în instituții.
Decizia a fost luată după ce Bucureștiul a urcat la o incidență de 3,19% cazuri de coronavirus la mia de locuitori, cifră îngrijorătoare pentru toată lumea. Pentru că mulți părinți s-au revoltat de aceste diferențe de funcționare a instituțiilor, cât și despre bâlbele autorităților cu privire la aceste decizii, premierul Orban a oferit astăzi câteva explicații pertinente pentru părinți.
Potrivit lui Ludovic Orban, în cazul creșelor și afterschool-urilor nu au existat cazuri de COVID-19, aceste instituții respectând măsurile de restricție impuse de autorități. Tocmai de aceea, autortitățile au considerat că funcționarea acestor instituții de învățământ nu reprezintă un risc de infectare, iar în plus, mii de părinți sunt avantajați de această decizie.
„Ele nu sunt în zona de controlare a Ministerului Educației. Creșele țin de autorități locale, iar afterschool-urile oarecum la fel. În ceea ce privește afterschool-urile, știți că am permis funcționarea lor pe perioada vacanței școlare.
Din informațiile pe care le avem, au fost respectate măsurile și nu au fost cazuri. Sunt mulți părinți care sunt ajutați de aceste afterschool-uri ca să poată să-și desfășoare activitatea profesională și atât timp cât ele nu au generat infecții suplimentare nu am considerat că este necesar închiderea.
Ele nici nu au fost incluse în HG semnată în comun de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a spus premierul, potrivit stiripesurse.ro.
După gafele și bâlbele pe care prefectul Capitalei le-a făcut în cursul serii de duminică, atunci când a demonstrat că nu este la curent cu situația Bucureștiului privind scenariul roșu și incidența cazurilor de COVID-19, acesta urmează să fie demis din funcție. Cu puțin timp în urmă, premierul a vorbit despre noul prefect al Capitalei care urmează să-l înlocuiască pe Cojanu.
„Încă de luni m-aţi întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunţ decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei şedinţe capitale conduse de prefect, a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi în condiţiile în care trebuiau implementate deciziile din decizia Comitetului.
Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Da, joi, la şedinţa de guvern vom opera această modificare. Da, Traian Berbeceanu se află printre printre posibilii candidati pentru funcţia de prefect care se află în evaluare”, a declarat Ludovic Orban, potrivit stiripesurse.ro.