Discuțiile sincere și oneste despre educația și sănătatea sexuală sunt ceva de care majoritatea adolescenților nu au parte. Iar asta îi afectează enorm.
În cele mai fericite cazuri, când adultul își face curajul să vorbească tinerelor generații despre o normalitate absolut firească a vieții, se ajunge cumva la discuții incomode despre de ce nu e bine să faci sex.
Scopul educației sexuale este în primul rând acela de a proteja copilul de abuz, de a-i limita expunerea la risc și de a-l ghidat să ia decizii cât mai înțelepte când va veni momentul.
Educaţia sexuală cu informaţii exacte înseamnă siguranţă. Atât pentru o fată, cât şi pentru un băiat. Începeţi cu această introducere, dacă nu ştiţi ce să spuneţi unui preadolescent.
Prezervativul nu înseamnă doar protecţie împotriva unei sarcini, acesta protejează și de virusul HIV sau de virusurile hepatitice B şi C. În acelaşi timp, scade și riscul unei fete de a dezvolta forme de cancer de col uterin agresive, la vârste foarte tinere.
„Orice tânăr din ziua azi trebuie să știe să dorească şi să utilizeaze un prezervativ. Nu suportam prezervativul pentru că nu avem ore de educaţie sexuală la şcoală. Şi pentru că mulţi părinţi evită încă să deschidă subiectul”, a spus Adriana Constantin, doctor ginecolog.
Orice contact intim fără prezervativ înseamnă, implicit, germeni patogeni. La fiecare contact intim, prezervativ! Este recomandarea oricărui medic pentru vârste foarte tinere. Chiar dacă vă aflaţi la primul şi singurul partener din viaţa intimă.
Multe fete de 17 – 18 ani se prezintă la control și spun că şi-au început viaţa sexuală, dar au un singur partener. La o verificare amănunţită, medicul identifică însă tulpini de germeni patogeni de la mai mulţi.
Cu toate tulpinile pe care partenerul le-a colectat de la partenerele anterioare, infectează toate femeile cu care va avea contact sexual neprotejat. El nu simte nimic, nu simte că e putator de HPV, dar infectează femei cu toate tulpinile pe care le-a colectat, spune Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog. Ce înseamnă mai exact acest lucru.
Un număr mare de tulpini HPV în secreţia vaginală pot să ducă la o displazie de col, la un precancer, chiar şi la 20 de ani. Tratăm aşa cum putem, în ideea de a pastra colul şi fetiţa să ajungă femeie, să facă un copil, a mai spus Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog, citat de Știrile ProTV.
Colul uterin excizat din cauza leziunilor precanceroase, cu potenţial periculos, înseamnă că dispare şansa de avea un copil în viitor. Virusul HPV e prezent în mucoasele intime la ambele sexe. Le vedem și pe mucoasele unui bărbat. Şi se transmit extrem de uşor la contact intim fără prezervativ, a explicat Dorina Giurcaneanu, medic primar ginecolog.
România este fruntaşă în Europa cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani. Problemele cele mai mari sunt însă în rândul copilelor între 10 şi 15 ani, vârste la care medicii spun că sarcinile sunt extrem de riscante, iar rata mortalităţii e foarte mare.
Potrivit ultimelor date, 26.000 de minore din România au născut, iar numărul lor este în creştere de la an la an. Statisticile World Vision România arată că 10% dintre mamele care nasc anual în ţara noastră sunt adolescente.