Ziua de ieri a fost marcată de revoltă, scandal și tulburarea importanței unei sărbători extrem de importante pentru credincioși, ziua Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul anual, pe care mii de credincioși îl făceau la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, a fost anulat cu o săptămână înainte, în contextul pandemiei de COVID-19 și a exploziei numărului de cazuri. În urma acestei decizii, Patriarhul Daniel și-a exprimat mirarea, afirmând că până acum nu a mai trăit această experiență.
Întreg mapamondul trăiește momente și experiențe unice, pe care le întâmpină cu mirare și incertitudine. Schimbările apărute în activitățile cotidiene cutremură din temelii tot ceea ce am învățat și experiementat în întreaga viață, indiferent de rang social, meserie sau orice alt criteriu.
În timpul predicii ținute de Patriarhul Daniel ieri, în marea zi de sărbătoare a Sfintei Parascheva, acesta a afirmat că nu a mai trăit până acum acest tip de restricție pe care autoritățile au dat-o cu privire la pelerinajul la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva.
Din acest motiv, Patriarhul a etichetat acest gest ca ceva „nemaiîntâlnit în istorie”, ca o mare greșeală, având în vedere stresul și suferința oamenilor din cauza acestei crize sanitare. El a îndemnat credincioșii la rugăciune puternică, chiar dacă nu s-au putut închina fizic acolo unde au făcut-o ani la rând.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi.
Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul Sfintei Parascheva.
Patriarhul Daniel a îndemnat credincioșii la rugăciune puternică pentru a alunga virusul și această pandemie care a pus stăpânire pe viața noastră. Acesta speră într-o sărbătoare a Sfintei Parascheva , întâmpinată cu bucurie și sănătate, ferită de astfel de evenimente nedorite.
„Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei”, a îndemnat Patriarh Daniel, potrivit baslica.ro.
Patriarhul i-a adus câteva elogii Sfintei Parascheva, considerând-o un simbol al religiei noastre „care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate”.
„Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (…) Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (…) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte”, a mai spus Patriarhul Daniel către credincioșii aflați în biserică.