Au apărut documente desecretizate de la mineriada din 13 – 15 iunie 1990. Informațiile nu sunt neapărat surprinzătoare, dar sunt ofensatoare și strigătoare la cer. Se pare că armata le-a oferit sprijin minerilor aduși la București ca să bată civili. Li s-au dat mâncare, haine și produse de igienă.
Abia după aproape 30 de ani, încep să fie dezvăluite detalii despre ce s-a întâmplat în spatele cortinei în ceea ce privește mineriadele din 1990. Informațiile sunt oferite cu rația și după un timp cât mai îndelungat, în speranța că oamenii care au încasat-o atunci au mai uitat (sau poate unii au murit). Revoluția și mineriadele sunt subiecte tabu la vârful puterii ceea ce te face să-ți dai seama că oamenii care au tras sforile atunci, te conduc azi.
Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 a fost soldată cu șapte morți, peste 700 de răniți și 3.500 de civili bătuți, potrivit informațiilor menționate în documentul desecretizat de Ministerul Apărării Naționale.
Jurnaliștii de la PressOne au cerut acest document pentru a fi analizat și permisiunea de a fi publicate unele informații. Documentul este disponibil AICI, dar l-am publicat și noi mai jos.
Concluzia principală care poate fi extrasă din acest document e că armata le-a oferit minerilor din Valea Jiului tot ce aveau nevoie pentru o ședere de lungă durată în Capitală, până când „golanii” erau puși la punct iar Ion Iliescu și Petre Roman erau lăsați să pună bazele statului în care trăiești azi.
Ioniță Botoș, general-maior la acea vreme, a trimis, pe 18 iunie, o adresă către prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale, Generalul Vasile Ionel. În mesaj i se cerea să aprobe „darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării între 14 și 17 iunie 1990″.
Astfel, minerii care au fost aduși și manipulați ca să bată civili au primit, pe bani publici, diverse alimente, precum conserve de carne, cârnați, slănină, unt, ouă, biscuiți, etc., precum și haine (salopete, chiloți și ciorapi, bocanci) și produse de igienă personală (periuțe de dinți).
Valoarea totală a acestor produse a fost de 866.000 de lei de la acea vreme, care azi ar însemna cca. 670.000 de euro.
În anii comunismului, Nicolae Ceaușescu l-a pus în rezervă pe acest Vasile Ionel pentru că, fiind școlit la Moscova între 1949 – 1954, îl considera agent sovietic. După Revoluție, rezervistul a fost numit șef al Marelui Stat Major al Armatei. De la 1 mai 1991, Ion Iliescu l-a numit șef al Administrației Prezidențiale, post pe care l-a avut până în 1994. În 2005 a decedat.
În declarația care a fost înregistrat în dosarul Mineriadei, Vasile Ionel a susținut că i-ar fi spus lui Iliescu faptul că armata n-ar fi trebuit implicată în represaliile din Piața Constituției.