Execuția bugetară (document): cheltuieli de peste 100 de milioane de lei făcute de Primăria Capitalei în 2020, până la alegerile din 27 septembrie.
București, colaps iminent – astfel sunau veștile despre Capitală din urmă cu un an, cel puțin, și până la finele mandalului Gabrielei Firea. Nu se știe dacă noul primar, Nicușor Dan, o va surclasa, dar cert este că urmează iarna, perioadă când problemele se înăspresc, căci căldura pare un factor neprevăzut pentru autorități.
560.000 de apartamente și 9700 de instituții sociale, școli, grădinițe, creșe sau clădiri administrative din București primesc apă caldă și căldură prin rețeaua centralizată a RADET-ului. Falimentul a fost un anunț, însă, prevăzut de cetățenii Capitalei. Sistemul de termoficare al Bucureștiului este aruncat într-o situație critică. Deși confortul bucureștenilor era pierdut din vedere, banii s-au dat pe altele.
Veniturile totale ale Primăriei în primele nouă luni au fost de 5,57 de miliarde de lei, iar cheltuielile de 5,93 de miliarde de lei. Veniturile au fost mai mari decât în anul 2019, cu 270 de milioane de lei. Cheltuielile, de asemenea, cu 380 de milioane de lei. Principala sursă spre care PMB și-a îndreptat banii a fost subvenția prețului călătoriei cu transportul în comun, în contul căreia a virat STB 629,6 milioane de lei. Anul precedent, a plătit până la aceeași dată 498 de milioane de lei.
A doua mare cheltuială este un împrumut de 555 de milioane de lei. Suma apare și la venituri și reprezintă o rostogolire a unui împrumut făcut anul trecut, prin care guvernul Dăncilă a hotărât derogare de la legea finanțelor publice locale și a permis primăriilor să se împrumute în suma de până la 700 de milioane de lei.
A treia mare pierdere de bani a Bucureștiului este cu salariile de bază din spitale, anume de 443,4 de milioane de lei.
A patra cea mai mare sumă a fost alocată pentru asistență socială, reprezentând ajutoare sociale în numerar de 354,8 milioane de lei.