Ai un nivel mare al glicemiei? Obiceiurile tale alimentare sunt sănătoase? Greutatea ta este medie sau peste medie? De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din faza incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, așa că nu determină manifestări decât după un timp. Drept pentru care, este recomandat ca din timp să mergi la control și și mai din timp să reduci riscul apariției acestei boli, printr-o listă simplă de reguli pe care o poți aplica zilnic, fără probleme, dar cu multă ambiție. Mișcarea și alimentația merg mână în mână. Și dacă până la stație ori când se strică liftul cea dintâi este bifată, al doilea criteriu care ne garantează sănătatea este neglijat fie din cauza lipsei de timp, fie a poftelor de nestăvilit.
Diabetul este o boală care afectează 400 de milioane de oameni în toată lumea, puțin mai mult de 5% din populație. Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă a bolii și este legat de creșterea în greutate și obiceiurile alimentare nesănătoase. După o vizită la medic, vei observa că, printre altele, medicul îți va vorbi apăsat despre alimentație.
Astăzi este vorba doar despre un anume aliment: cerealele integrale. Un studiu amplu, realizat la Centrul Medical al Universității Erasmus și la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan, a analizat datele de la participanții la trei studii anterioare. Cercetătorii au descoperit că, atunci când oamenii au înlocuit caloriile din acizi grași saturați, grăsimi monoinsaturate și polinesaturate, proteine animale și vegetale cu carbohidrați de înaltă calitate, au părut să scadă riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
„Aportul crescut de carbohidrati pare sa fi fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2”, a declarat cercetatorul Kim Braun. „Ne-a interesat daca acest efect a fost diferit daca s-au utilizat carbohidrati de calitate buna sau de calitate scazuta, acesta din urma incluzand cereale rafinate, alimente dulci si cartofi”, a completat acesta.
Așadar, consumul de cereale integrale este benefic. Site-ul american de referință Mayo Clinic menționează că cerealele integrale sunt prezente în orez integral, dar și în alte alimente precum hrișca sau în fâina de grâu integral. Cerealele integrale au fost legate, de asemenea, de un risc mai mic de anumite boli de inimă, de anumite tipuri de cancer și de alte afecțiuni.
Nu ratați în nicio zi cerealele de la micul dejun, recomandă medicii gastroenterologi. Ele sunt ideale pentru întreg sistemul digestiv, dar nu consumați aceleași cereale zilnic. E bine să le combinăm pentru a ne bucura de maximum de nutrienți.