Sănătatea rinichilor este vitală pentru buna funcționare a corpului uman, iar obiceiurile alimentare sunt esențiale în această luptă înspre bine. Rinichii sunt responsabili cu eliminarea toxinelor din organism și cu reglarea producției de celule roșii, așa că, pentru acestea, au nevoie de apă și de o alimentație bogată în multe legume și fructe. Printre ele, s-au descoperit câteva cu o mai mare ”putere” de susținere a sănătății renale.
Ardeiul gras roșu – nu conține mult potasiu, lucru de luat în calcul atunci când vine vorba despre rinichi. Culoarea și gustul aduc organismului și un aport de vitaminele C, B6, A, acid folic și fibre.
Ceapa – cu un conținut scăzut de potasiu, ceapa este bună pentru sănătatea rinichilor, chiar dacă există impedimentul mirosului. Leguma conține flavonoide și quercitină, care previn acumularea grăsimilor în vasele de sânge.
Sparanghelul – aliment ușor de digerat, este plin de vitamine: A, K și C. S-a dovedit eficient în protejarea funcției renale, spun unele studii efectuate pe șoareci.
Conopida – superaliment din familia cruciferelor, conopida este bogată în vitamina C, acid folic și fibre, conține compuși esențiali pentru ficat și neutralizează substanțele toxice din organism.
Căpșuni – bogate în antioxidanți, vitamina C, mangan și fibre, aceste fructe au proprietăți antiinflamatorii și anticanceroase și susțin sănătatea inimii și a rinichilor.
Auzim tot mai des expresii precum ”un stil de viață sănătos” sau ”sfaturi pentru a avea o viață sănătoasă”. Una dintre cele mai importante condiții care trebuie îndeplinite dacă ne dorim să atingem una dintre aceste caracterizări este cumpătarea în alimentație. Stare de spirit sau angajament pe termen lung pe care îl faci pentru binele tău, stilul de viață cuprinde regim alimentar, program de somn, consum de lichide, stresul social și mișcarea. Fiecare componentă trebuie evaluată în parte.
„Moderația este cheia. Trebuie să avem grijă la ce mâncăm. Noi suntem omnivori, trebuie să avem în atenție principiul alimentar, atât grăsimi, cât și proteine și glucide. Trebuie să le acoperim pe toate, dar în cantități moderate”, a explicat medicul Daniela Zaharie pentru Sălăjeanul TV.