Vineri la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire cu reprezentații HoReCa. El a spus că Guvernul va continua să plătească șomajul pentru angajații industriei, în perioada în care activitatea este suspendată și că se vor analiza măsuri fiscale cu privire la sprijinirea antreprenorilor din acest sector.
Ce se întâmplă cu angajații din HoReCa
Discuțiile premierului Orban cu reprezentanții HoReCa au avut loc în urma impactului deciziilor luate de autorități pentru combaterea răspândirii COVID-19, precum și a măsurilor de sprijinire a acestei industrii, având în vedere criza sanitară.
”O modalitate de susținere a sectorului HORECA stabilită de Guvern constă în continuarea plății șomajului tehnic pentru angajați pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil și a plății unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menținut la reluarea activității” transmit reprezentanții Executivului, într-un comunicat de presă.
Guvernul va analiza măsuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din industria HoReCa, în așa fel încât să fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare. Consultările vor continua în perioada următoare.
Deciziile luate de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență
- ”Începând cu data de 07.10.2020, în aplicarea articolului 6 pct. 1 din anexa nr 3 la HG 782/2020, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, nu este permisă în municipiul București.
- În aplicarea articolului 1 pct. 6 din Anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, nu este permisă în municipiul București.
- În aplicarea art 3, alin (1) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, se stabilește că în intervalul orar 07:45- 21:15 de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. În aplicarea art 3, alin (2) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, Primăria Municipiului București, precum și primăriile sectoarelor 1-6 afișează la loc vizibil și marchează fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei, etc) printr-un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ.
Guvernul Orban, anunț de ultimă oră. Ce se întâmplă cu angajații din HoReCa
- Totodată, s-a hotărât intensificarea activităților de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților școlare.
- Menționăm că, angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și a unităților cultural- artistice vor beneficia de măsurile de sprijin potrivit O.U.G. nr. 120/2020.
- Facem precizarea că, reluarea activităților restricționate în baza hotărârii adoptate de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, astăzi, 06.10.2020, se va dispune prin hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în condițiile în care rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori”.