07 oct. 2020 | 11:21

Pacienți internați la Terapie Intensivă, lăsați fără tratament? Medicul Adrian Streinu-Cercel, acuzații grave la adresa unui renumit medic

Sănătate
Pacienți internați la Terapie Intensivă, lăsați fără tratament? Medicul Adrian Streinu-Cercel, acuzații grave la adresa unui renumit medic
Pacienții internați la Terapie Intensivă, lăsați fără tratament? Medicul Adrian Streinu-Cercel, acuzații grave la adresa unui renumit medic Sursă foto: Inquam photos/Alexandru Busca

Tensiune maximă pe scena medicală, după ce președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Șerban Bubenek a făcut declarații neadevărate cu privire la modul în care sunt tratați pacienții infectați cu COVID-19 în secțiile de Terapie Intensivă. La auzirea afirmațiilor, managerul Institutului Matei Balș a reacționat extrem de acid.

Ce se întâmplă, de fapt, cu pacienții internați la Terapie Intensivă

Profesorul Șerban Bubenek a declarat în urmă cu câteva zile, în cadrul unei emisiuni la Medika Tv, despre sesizările pe care pacienții de la Terapie Intensivă le-au făcut. Potrivit acestuia, mai mulți pacienți aflați în stare gravă la ATI nu primesc niciun tratament antiviral, motiv pentru care, unii dintre aceștia ar fi murit.

Șerban Bubenek. Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

“Din statistica noastră rezultă că în secțiile ATI există un număr mare de pacienți care s-au prăpădit sau s-au vindecat, fără să primească nici un tratament antiviral, nici măcar cel care este obligatoriu prin ordinele de ministru.

Vreau să știu dacă dl. dr. Marinescu știe cum se distribuie acele 30 de milioane de euro pe care Institutul Balș le-a primit pentru a achiziționa medicamente antivirale și a le distribui celorlalte spitale din România”, a afirmat prof. dr. Șerban Bubenek.

Managerul de la Balș rupe tăcerea

După ce medicul Adrian Marinescu a afirmat că nu știe la ce situații se referă mai exact pofesorul Bubenek, managerul de la Balș, medicul Adrian Streinu-Cercel vine cu mai multe explicații menite să facă lumină în acest caz.

Vizibil revoltat de acuzațiile primite, profesorul Cercel a explicat că existe anumite demersuri standard, de la care nimeni nu se poate abate, cu atât mai mult să fure, așa cum a lăsat de înțeles președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. În plus, managerul de la Balș a vorbit despre schema de tratament administrată pacienților, lucru neștiut de multă lume, inclusiv de medici.

“Dl. profesor Bubenek a tras un semnal de alarmă, atenție, a spus am niște informații, a spus că nu are datele, cum că nu s-ar fi primit. Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI, dacă se așteaptă să ajungă acolo partida e pierdută.

E o falsă problemă. Dacă inducem populației că s-ar întâmpla ceva, am greși. Circuitul medicamentului e foarte clar: Comisia Europeană – Ministerul Sănătății – Unifarm – spital. Medicația antivirală se dă înainte ca pacientul să ajungă în terapie intensivă, acolo se face susținere vitală, nu mai are nevoie de antiviral”, a adăugat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Există posibilitatea unei crize de Ramdesivir

Medicul Adrian Streinu-Cercel a dezvăluit că în viitor, spitalele COVID-19 din țară se pot confunta cu o criză de antivirale, printre care, Ramdesivir. Acesta face apel la cetățeni să se protejeze, astfel încât să nu ajungă în situația de a fi internați. Pe de altă parte, medicul a dat asigurări că toți colegii săi își dau tot interesul pentru salvarea pacienților.

“Toți cei care lucrează la ATI fac tot ce le stă în putință să salveze vieți. Noi infecționiștii încercăm să le salvăm înainte să ajungă la ATI.

În contextul în care va continua numărul actual de infectări e clar că la un moment dat Remdesivir nu va mai ajunge pentru toată lumea. Divergențele de opinie mă interesează mai puțin, noi trebuie să găsim soluții în lupta cu pandemia.

Toți colegii au făcut tot ce le-a stat în putință să salveze cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să înțeleagă să poarte mască, dacă purtăm toți inclusiv pe stradă o să vedem că or să scadă cazurile în următoarea lună”, a mai spus prof. Streinu-Cercel, potrivit gandul.ro.

Parteneri