În luna septembrie, prețurile apartamentelor vechi cu trei camere continuă să crească în Capitală, acestea atingând record. Prețurile au crescut față de perioada similară a anului precedent cu 4,27% (4,050 de euro).
Conform datelor companiei de consultanță imobiliară SVN România, în luna septembrie în București, prețurile apartamentelor vechi cu 3 camere au crescut față de luna august la 98,000 de euro. Asta însemnând, în medie, o creștere de 150 de euro față de luna precedentă.
Acest nivel este și cel mai ridicat de pe piața locală din vara anului 2009. Chiar și în perioada crizei generate de pandemie, prețurile au continuat să urce, în medie, chiar dacă mai multe zone au fost afectate.
Deși ritmul se menține pe plus, acesta a pierdut din viteză. Dacă în lunile iulie și august prețurile aveau o creștere de 4,7% sau 4,8%, în luna septemvrie ritmul de creștere a scăzut la 4,3%, potrivit Ziarul Financiar.
Prețurile au mai scăzut puțin în luna aprilie și mai, însă, potrivit datelor companiei de consultanță SVN România, creșterea prețului pentru un apartament vechi în Capitală, de la mai la iunie a fost de aproximativ 1400 de euro.
„Luna iunie a marcat revenirea pe piață a unui număr mare de proprietăți și proprietari, volumul ofertei revenind la valori similare cu cele anterioare stării de urgență. Comparativ cu iunie-iulie 2019, suntem la aproximativ 90% din anunțurile de acum un an, când primăvara a fost de asemenea marcată de o puternică stare de incertitudine și anxietate socială, iar vara și mai ales toamna au marcat o revenire puternică“, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România.
Majorarea prețurilor din luna iunie 2020 a fost de 4,3%, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2019 creșterea era de 4%. În lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie 2020, prețurile apartamentelor creșteau cu peste 5%, în timp ce în mai, când s-au resimțit primele efecte în economie pe fondul pandemiei, creșterea a încetinit la 3,5%.
Tot Andrei Sârbu mai vine cu o explicație pentru creșterea prețului la apartamente. El este de părere că, după primele luni de pandemie, foarte mulți dintre proprietari și-au scos apartamentele la vânzare și au pus prețuri un pic mai mari pentru a avea de unde să negocieze.