Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și-a propus remodelarea tuturor instituțiilor din subordinea sa. Primele schimbări pe care le-a anunțat este legată de Casele de Pensii din teritoriu și din București.
Violeta Alexandru a anunțat o decizie fără precedent, până acum, în ceea ce privesc Casele de Pensii. Ministrul își dorește schimbarea şefilor de la Casele de Pensii neperformante din România. În aceeași situație, în opinia domniei sale, sunt și instituțiile ce deservesc Inspecţia Muncii. Violeta Alexandru a spus c acestea trebuie desfiinţate şi reînfiinţate cu o altă organigramă.
Printr-o adresă din partea ministerului pe care-l conduce, Violeta Alexandru a transmis preşedintelui Casei Naţionale de Pensii măsurile de schimbare a conducerilor caselor neperformante. Pe lista oficială, conform comunicatului, se regăsesc Casele de Pensii din județele Alba, Bihor, Ilfov, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara (Petroşani), Giurgiu şi Gorj. Pe aceeași listă regăsim și Casele de Pensii din Capitală, notează Agerpres.
„Am cerut Preşedintelui CNPP ca, în cel mai scurt timp, să opereze schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante. Spun clar care sunt acestea: Alba (aici e un istoric urât dar totuşi nu o să las pensionarii să aştepte 5 ani ca să se recupereze miile de restanţe moştenite de la fosta conducere), Sector 1, Bihor (casă de pensii unde lucrează fostul Preşedinte CNPP, propus de mine şi schimbat când am văzut că nu vrea să facă performanţă), Ilfov (un Director care m-a sfidat, pur şi simplu, în faţa evidenţelor), Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara – Petroşani, Giurgiu, Gorj.”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.
În același context, Violeta Alexandru anunța, tot pe facebook, faptul că evaluarea făcută de ea cu privire la Inspecția Muncii a scods la iveală faptul că această instituție nu poate fi reformată prin decizii punctuale. Concluzia ministrului este că trebuie desființată și reînființată cu o altă organigramă și cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie.
”Evaluarea mea – pe care tocmai am terminat-o – cu privire la Inspecția Muncii îmi arată că această instituție nu poate fi reformată prin decizii punctuale. Trebuie desființată și reînființată cu o altă organigramă și cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie. Am încercat o serie de schimbări. Nu merge. Păcat de cei care muncesc în această instituție. Inspecția Muncii și-a votat, prin Parlament, o lege de funcționare. Tot acolo trebuie schimbată.Când se va putea. Mă uitam la cât sunt de indiferenți după ultima solicitare a Prim-Ministrului de a intensifica acțiunile de control pe Covid. Sunt, în schimb, experți în prezentare de statistici. Mi-am format ochiul în a depista tacticile administrației, una dintre ele fiind aceea de a te “împacheta” prin prezentarea de statistici, situații. Pentru cine se lasă împachetat. Nu sunt interesată să leg prietenii în administrație. Nu susțin pe nimeni dacă nu face treabă; mă interesează să creez cadrul corect pentru cei care vor să facă ceva, să iasă din starea de confort și să muncească cu rezultate vizibile. E cam târziu pentru România să rateze și acest an fără să se facă treabă.”, a mai declarat ministrul muncii.