Duminică, 27 septembrie 2020, cetățenii români își vor alege primarii, consilierii locali și consilierii județeni pentru următorii patru ani. Aceste alegeri se vor organiza într-un singur tur de scrutin. Care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de alegeri și cum ne-am ales cu ele?
Din cauza epidemiei de Covid-19, alegerile la termen din iunie 2020 au fost amânate și se vor organiza pe data de 27 septembrie 2020. Alegerile se vor organiza în condiții speciale în ceea ce privește prezența la secțiile de votare. Cetățenii care vor să își exercite dreptul de vot trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea socială. Autoritățile le vor asigura alegătorilor măști și substanțe dezinfectante.
Românii și cetățenii altor state din Uniunea Europeană cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României au dreptul de a-și alege primarul, consilierii locali și pe cei județeni, participând la singurul tur de scrutin al acestor alegeri.
Guvernul PNL este cel care a dorit să se revină la sistemul de vot în două tururi pentru alegerile locale. Consiliul Economic și Social(CES) a constatat că actul normativ propus ce acesta nu are avizele interministeriale, din cauza unei greșeli copilărești. Așadar proiectul a ajuns în Parlament pentru asumarea răspunderii.
PSD s-a opus revenirii alegerilor locale în două tururi, deoarece îi dezavantajează pe primarii în funcție. Ei s-au opus și au amenințat cu moțiunea de cenzură.
Alegerea primarului în două tururi de scrutin se face în toate țările democrate. Dar acest sistem favorizează compromisurile. Situația actuală este de partea partidelor vechi, care vor să își consolideze poziția pe care o au, sau a partidelor care au primari deja în funcție. Este mai ușor pentru un primar în funcție să câștige alegeri dintr-un singur tur, deoarece nu are nevoie de cel mai mare număr de voturi dintre toți candidații.
Dacă ar merge în turul al doilea, va trebui să aibă cel puțin 50% plus unu din voturi, iar candidatul alături de care luptă a fost susținut de adversarii săi din primul tur.
Se pot alege primai și dintr-un singur tur, dar în acest caz vor fi avantajați primarii buni, care și-au făcut treaba în cei patru ni de mandat, deoarece acești vor avea susținerea necesară.
Puteți afla secția de votare la care sunteți arondați și adresa la care se află aceasta accesând site-ul registrulelectoral.ro. Este necesară completarea a trei câmpuri: