O planetă uriaşă a fost descoperită de astronomii americani. Conform cercetătorilor, este prima din istorie care orbitează o stea pitică.
WD 1586 b este o planetă gigant descoperită la 80 de ani lumină distanţă de Pământ, în constelaţia Draco. Cercetătorii de la Universitatea din Kansas au dezvăluit că exoplaneta este de mărimea planetei Jupiter, dar ceea ce o face cu adevărat deosebită este faptul că se învârte în jurul unei rămăşiţe de stea într-o orbită foarte apropiată, la fiecare 34 de ore.
Se pare că găsirea unui sistem cosmic în care o astfel de planetă orbitează în jurul unei stele moarte este o provocare pentru astronomi. Motivul?! Aceştia nu pot explica cum WD 1586 b a ajuns atât de aproape de stea și cum a supraviețuit transformării sale într-un gigant roșu.
„Credem că această stea a murit și a devenit o pitică albă în urmă cu aproximativ șase miliarde de ani – cu atât de mult timp în urmă încât Soarele, Pământul și Sistemul nostru Solar nici măcar nu se formaseră încă”, a explicat Ian Crossfield, co-autorul studiului și profesor-asistent de fizică și astronomie la Universitatea din Kansas, conform CNN.com.
Astronomii au mai explicat că, datorită dimensiunii uriaşe ale exoplanetei, este foarte probabil că aceasta să fie un gigant gazos precum Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun.
„Această planetă nu este un candidat bun pentru găzduirea vieții. Este suficient de mare încât cu siguranță are o atmosferă sufocantă cu elemente precum hidrogen sau heliu. Nu e un loc prea bun pentru dezvoltarea vieții”, spune Andrew Vanderburg, unul dintre autorii principali ai studiului și profesor de astronomie la Universitatea din Wisconsin.
Descoperirea acestei planete lasă loc unei întrebări extrem de importante: Este posibilă existenţa vieţii pe o planetă din acel sistem stelar care orbitează o astfel de stea sau nu?!