În mod cert nu există român care să nu fi văzut acest material alb, pe care medicii ortopezi îl utilizează pentru a înfășura membrele luxate ale pacienților.
Dar atunci când vine vorba să și pronunțe cuvântul care îl desemnează, vorbitorii de limba română sunt împărțiți în două tabere, cei care spun ”ghips” sau cei care spun ”gips”. Dar care este însă varianta corectă.
De altfel, chiar și la o simplă căutare pe Internet se poate observa folosirea ambelor variante. Trebuie menționat că, cu toate că substantivul provine din ger, gips, fr, gyps, având ca etimon latinescul gypsum, ceea ce ar putea justifica varianta gips, unica formă corectă, menționată în DEX și în DOOM este ”ghips”.
Potrivit explicațiilor din DEX, ghipsul (cu pluralul ghipsuri) este : 1. Sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie; Expr. A pune în ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezintă o fractură sau o fisură) cu ajutorul unui pansament făcut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic făcut din ghips.
Astfel se va spune corect:
De altfel, sunt multe cuvinte care se spun greșit în limba română. Să luăm exemplul caserolei sau al casoletei. Care credeți că este varianta corectă. Sau ambele sunt corecte?
Conform DEX, casoleta este vasul metalic inoxidabil pentru sterilizarea şi păstrarea sterilă a pansamentelor şi a unor instrumente medicale. De asemenea, mai este de asemenea vasul în care se ard mirodenii. Cuvântul vine din fr. cassolette. Mai poate fi un vas mic din metal preţios, de diverse forme, cu un capac găurit, folosit pentru evaporarea parfumurilor.
Caserola este, conform DEX o capsulă de porţelan, cu coadă, folosită în laborator pentru topirea substanţelor vâscoase şi puţin volatile. Dar mai poate fi de asemenea o cratiţă adâncă cu coadă şi cu fundul plat, folosită în bucătărie. Capsulă, cratiţă, iar nu este de fapt sensul cu care o folosim cel mai des.
Este clar însă aceste cuvinte sunt folosite foarte des cu alt sens decât cele precizate în dicţionar.
O altă nedumerire poate fi și în ce privește sintagmele și-a pierdut „cunoștința”, „conștiința” sau „conștiența”. ”A-și pierde cunoștința” este însă formularea mai răspândită atunci când e vorba despre un leșin sau acea stare în care omul nu e conștient după un accident.