Grindina de mari dimensiuni a făcut ravagii în agricultură, distrugând culturile care abia scăpaseră de secetă. Fermierii spun că nu mai au nicio șansă să își recupereze investiția și își pun speranțele în ajutoarele de la stat și firmele de asigurări. Până atunci, anul acesta, românii vor fi nevoiți să-și ia gândul de la fructul de sezon ce odinioară umplea piețele.
Grindina și seceta au distrus și perele de anul acesta, drept urmare producția este mică și de proastă calitate. Un producător din Iași spune că în anii buni scotea și 5 tone de pere de pe jumătate de hectar. În schimb, anul acesta, afacerea îi e ruinată.
„Au crescut mai mici, au şi viermi, pentru că insecta caută şi ea apă, dacă e secetă. Avem probleme şi la piaţă cu ele dacă sunt mărunte, lumea caută pere mari”, a spus Doina Herea, producător, pentru Știrile PRO TV.
De asemenea, și în Dâmbovița, la Voinicești, pomicultorii numără pagubele. Aici fructele au fost lovite și de grindină: „Au fost sparte, s-au cicatrizat, au rămas deformate, pere care nu se pot comercializa sub nicio formă”, a spus Dan Ionescu, pomicultor.
Pe de altă parte, într-o livadă din Prahova, bogăția nu este de folos. Perii uscați sunt aproape să se frângă sub greutatea fructelor. Oamenii au de cules aproximativ 3-4 mii de kilograme la hectar, doar că nu au unde să vândă producția, așa că cea mai mare parte din ea se va transforma în țuică și pălincă, iar perele care cad din pom ajung hrană pentru animale.
„Para culeasă acum pentru a o lua să îşi facă ţuica nu îţi dă mai mult de un leu pe kg sau 0,60 de bani. Ca să i le şi culegi să i le pui la saci să plăteşti oameni, oamenii îţi iau 1 milion la zi, adică 100 de lei le dai mâncare, băutură”, a spus Gabriela Micu, fermier.