Ieri, România a înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19, motiv de îngrijorare pentru cetățeni și autorități. Este prima oară când se raportează 1.713 de cazuri noi, iar pronosticurile par să fie și mai înfricoșătoare. În cursul serii de ieri, Nelu Tătaru a explicat motivul exploziei numărului de cazuri, subliniind faptul că această zi nu va fi un caz singular, iar românii trebuie să fie pregătiți pentru situații și mai grave.
În urma testelor efectuate la nivel național, miercuri au fost înregistrate cele mai multe cazuri de COVID-19 dintr-un număr de 26.000 de teste. Cele mai afectate județe au fost Cluj (99), Suceava (91), Prahova (84) și Vâlcea (83), iar în alte județe, numărul îmbolnăvirilor s-a dublat.
În București s-au înregistrat 211 cazuri noi, cu trei mai puține decât în ziua anterioară. S-au remarcat și județe în care numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant, precum Alba, Cluj, Constanța, Dolj, Hunedoara, Olt, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui și Vâlcea, principalul motiv fiind dezvoltarea unor focare de infecție în căminele de bătrâni.
Potrivit ministrului Sănătății, un astfel de fenomen era preconizat, dat fiind faptul că s-a reînceput școala și alte activități care presupun o supraaglomerare de persoane. Revenirea din vacanțe este un alt factor care ar putea să influențeze numărul creșterilor de cazuri, alături de aglomerația din mjloacele de transport în comun.
Nelu Tătaru a transmis avertizări către cetățeni prin care le aduce la cunoștință faptul că fără o igienă bună și păstrarea regulilor de protecție, luna septembrie va fi una foarte grea, cu noi cifre record de cazuri COVID-19.â
Ca de fiecare dată, Nelu Tătaru a ieșit în fața tuturor pentru a le comunica noutățile și pentru a le explica fenomenul, încercând să facă tot posibilul pentru a elimina frica instalată după înregistrarea unor noi cifre de îmbolnăviri. Acesta le cere cetățenilor să fie responsabili și să se protejeze pe ei înșiși și pe cei apropiați, cât pot de mult.
„Astăzi este ziua cu 1713 cazuri din aproape 26.000 de teste lucrate. Trebuie văzută această creștere în contextul evaluării mai multor teste, dar și în contextul evaluării anumitor focare din anchetele epidemiologice. Noi obișnuim să evaluăm zilnic, la șapte zile, la 14 zile.
După cum spuneam, suntem într-o lună în care vom avea o fluctuație a numărului de cazuri, și după numărul de teste, dar și luna cu cele mai multe măsuri de revenire la o cvasi-normalitate, incluzând aici începerea anului școlar, luna de campanie electorală, reînceperea activității în restaurante, cinematografe, revenirea populației din concedii, aglomerarea din transportul în comun și alegerile de la sfârșitul lunii.
În această perioadă ați observat un transport în comun aglomerat, în care trebuie, poate, menționat din nou că trebuie respectate niște reguli. Știu că suntem grăbiți, știu că au început activitățile economice, că a început școala, dar precauțiile trebuie să fie maxime. Estimăm o creștere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit Digi24.